Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Trvalý prebytok ošípaných v EÚ likviduje slovenských chovateľov

Snímka z poľnohospáodárskeho družstva Paňovce v okrese Košice – okolie, foto z archívu. Foto: TASR – Milan Kapusta

Sebestačnosť Slovenska v bravčovom mäse je na úrovni 30 percent, podľa Poláka klesá a bude klesať aj naďalej.

Nitra 21. januára (TASR) – Chovatelia ošípaných na Slovensku predávajú počas tohto týždňa jatočné ošípané na slovenský trh o šesť percent lacnejšie v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Aktuálna výkupná cena nepokrýva produkčné náklady. Uviedol to výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných Peter Polák. Upozornil, že trvalý prebytok ošípaných v európskom priestore likviduje slovenských chovateľov.

Zníženie cien jatočných ošípaných prišlo v čase, keď všetci producenti agrokomodít a spracovateľský priemysel oznamujú zvyšovanie cien produktov z dôvodov navýšenia cien vstupov. „Boli sme nútení akceptovať nižšie výkupné ceny jatočných ošípaných, a to aj v porovnaní s cenou v okolitých krajinách,“ skonštatoval Polák.

Podľa jeho slov trvalý prebytok ošípaných v európskom priestore likviduje slovenských chovateľov, k čomu prispieva aj dlhodobo absentujúca systémová podpora odvetvia a ochrany tuzemského trhu. Sebestačnosť Slovenska v bravčovom mäse je na úrovni 30 percent, podľa Poláka klesá a bude klesať aj naďalej.