Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Tržby aj zisk Inditexu vlani vzrástli

Predajňa značky Zara. Foto: TASR/AP

Konkrétne, najväčší svetový maloobchodný predajca módy dosiahol v roku 2022 čistý zisk 4,1 miliardy eur.

Madrid 15. marca (TASR) - Španielsky predajca módy Inditex, ktorý vlastní značky, ako sú Zara či Massimo Dutti, vykázal za finančný rok 2022/23, ktorý sa skončil 31. januára, nárast čistého zisku o 27 %. A jeho tržby prekročili úroveň pred pandémiou v prvom roku odkedy prevzala vedenie spoločnosti Marta Ortegová, dcéra zakladateľa Amancia Ortegu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Konkrétne, najväčší svetový maloobchodný predajca módy dosiahol v roku 2022 čistý zisk 4,1 miliardy eur.

Tržby v tzv. kamenných obchodoch aj z on-line predaja sa v minulom roku zvýšili o 18 % na 32,6 miliardy eur z 27,71 miliardy eur v predchádzajúcom roku 2021. A boli tiež o 15 % vyššie ako v roku 2019, čo bol posledný rok pred vypuknutím pandémie ochorenia COVID-19.

Tržby Inditexu za rok 2022 sa zhodujú s odhadmi analytikov, pretože spoločnosť ťažila z chuti zákazníkov po novom oblečení po skončení blokád spojených s ochorením COVID-19. A to aj po zvýšení cien o 5 % a viac začiatkom minulého roka na zmiernenie vplyvu stúpajúcich vstupných cien a nákladov.

Španielska skupina uviedla, že tržby aj počas prvých týždňov nového fiškálneho roka, ktorý sa začal 1. februára 2023, ďalej rástli.

V období medzi 1. februárom a 13. marcom 2023 sa tržby Inditexu zvýšili o 13,5 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Bez započítania ruských obchodov, ktoré sú zatvorené od začiatku ukrajinského konfliktu pred viac ako rokom, tržby v období od 1. februára do 13. marca vzrástli pri konštantných kurzoch o 17,5 %

Tieto výsledky môžu tiež zmierniť pochybnosti investorov o Marte Ortegovej, ktorá v apríli prevezme aj funkciu predsedníčky predstavenstva od veterána Pabla Islu v rámci generačnej výmeny.