Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Tržby aj zisk LVMH vlani vzrástli, akcie skupiny vyskočili o 9 %

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Koncern tiež oznámil zvýšenie ročnej dividendy. Na valnom zhromaždení akcionárov, ktoré sa bude konať 18. apríla, navrhne dividendu vo výške 13 eur na akciu.

Paríž 26. januára (TASR) - Akcie najväčšieho výrobcu luxusného módneho tovaru na svete, francúzskej skupiny LVMH, vyskočili v piatkovom rannom obchodovaní až o 9 %. Najnovšie údaje o vývoji tržieb koncernu totiž upokojili investorov a presvedčili ich, že sektor sa dokáže vyrovnať s nepriaznivými ekonomickými podmienkami. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a CNBC.

Tržby skupiny, ktorej patria značky ako napríklad Moët Hennessy, Bulgari, Givenchy, Louis Vuitton či Dior, v roku 2023 dosiahli 86,15 miliardy eur a prekonali očakávania analytikov. V medziročnom porovnaní organicky vzrástli o 13 %. Čistý zisk skupiny stúpol o 8 % na 15,2 miliardy eur a zisk z opakujúcich sa operácií takisto o 8 % na 22,8 miliardy eur.

Koncern tiež oznámil zvýšenie ročnej dividendy. Na valnom zhromaždení akcionárov, ktoré sa bude konať 18. apríla, navrhne dividendu vo výške 13 eur na akciu.

Tržby vo 4. kvartáli organicky vzrástli o 10 % vďaka odolnému dopytu vrátane čínskeho trhu. Investorov znepokojila októbrová správa, podľa ktorej sa rast tržieb koncernu spomalil na 9 % po dlhom období, keď bežne prekonával očakávania silným dvojciferným rastom.

Tržby podporil najmä nárast o 14 % v rozhodujúcom sektore módy a koženého tovaru spolu s rastom o 11 % v oblasti parfumov a kozmetiky. Segment vína a liehovín zaznamenal pokles o 4 %.