Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Tržby amerického maloobchodu v decembri vzrástli o 0,6 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Tržby sa v poslednom mesiaci roka zvýšili o 0,6 % na 709,9 miliardy amerických dolárov (652,36 miliardy eur) po novembrovom náraste o 0,3 %.

Washington 17. januára (TASR) - Maloobchodné tržby v USA sa v decembri zvýšili, keďže vzrástli nákupy motorových vozidiel a obchody ponúkali zľavy, vďaka čomu si ekonomika udržala pevnú pôdu pod nohami aj v novom roku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v stredu zverejnené údaje amerického ministerstva obchodu.

Tržby sa v poslednom mesiaci roka zvýšili o 0,6 % na 709,9 miliardy amerických dolárov (652,36 miliardy eur) po novembrovom náraste o 0,3 %. Za celý rok 2023 sa tržby maloobchodu v USA % oproti roku 2022 zvýšili o 3,2 %. Silné výsledky prišli aj napriek tomu, že sa očakávalo skôr oslabenie spotrebiteľského dopytu v dôsledku vyšších úrokových sadzieb. Výdavky v minulom roku čiastočne podporil aj odolný trh práce.

Federálny rezervný systém (Fed) od začiatku roka 2022 agresívne zvyšoval úrokové sadzby v snahe skrotiť infláciu, v posledných mesiacoch ich drží na stabilnej úrovni. Vysoké úrokové sadzby zvyčajne obmedzia spotrebu, keďže zdražujú úvery, tržby maloobchodu sa však celkovo udržali. V poslednom mesiaci minulého roka v porovnaní s decembrom 2022 podľa najnovších údajov vzrástli o 5,6 %.

Spomedzi jednotlivých sektorov sa tržby u predajcov motorových vozidiel a náhradných dielov minulý mesiac oproti novembru zvýšili o 1,1 % a tržby v obchodných domoch poskočili o 3,0 %. Tržby na čerpacích staniciach sa však medzi novembrom a decembrom 2023 znížili o 1,3 %, zatiaľ čo v obchodoch s produktami zdravotnej a osobnej starostlivosti klesli o 1,4 %.

(1 EUR = 1,0882 USD)