Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Tržby AstraZeneca za celý 1.polrok stúpli vďaka vakcíne

Na archívnej snímke zdravotná sestra drží ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Za celý 1. polrok dosiahli tržby z vakcíny zhruba 1,2 miliardy USD, pretože sa globálne programy očkovania zrýchlili.

Londýn 29. júla (TASR) - Britsko-švédsky farmaceutický gigant AstraZeneca vo štvrtok oznámil, že jeho tržby sa v 2. štvrťroku viac ako strojnásobili oproti predchádzajúcemu kvartálu vďaka vakcíne proti ochoreniu COVID-19.

Konkrétne, tržby spoločnosti z predaja vakcíny za tri mesiace do konca júna stúpli na 894 miliónov USD (757,18 milióna eur) z 275 miliónov USD v období január-marec 2021. A za celý 1. polrok dosiahli tržby z vakcíny zhruba 1,2 miliardy USD, pretože sa globálne programy očkovania zrýchlili.

Tržby AstraZeneca v Európe pritom dosiahli 572 miliónov USD, ale jej vakcína medzitým čelí v niektorých európskych krajinách pochybnostiam pre správy o vzácnych krvných zrazeninách. Viaceré štáty už očkovanie s ňou pozastavili.

Napriek tomu čistý zisk skupiny v 1. polroku vyskočil o 40 % na 2,1 miliardy USD a celkové tržby sa zvýšili takmer o štvrtinu na 15,5 miliardy USD.

Po odrátaní príjmov z vakcíny proti ochoreniu COVID-19 stúpli celkové tržby koncernu za prvých šesť mesiacov roka o 14 % približne na 14,4 miliardy USD.

AstraZeneca a jej indický výrobný partner tvrdia, že doteraz dodali miliardu dávok vakcíny do 170 krajín sveta.

(1 EUR = 1,1807 USD)