Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Ekonomika

Tržby britského maloobchodu v júli klesli o 1,2 %

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Objem predaja v obchodoch s potravinami klesol o 2,6 %, zatiaľ čo predaj v nepotravinárskych obchodoch bol slabší o 1,7 %.

Londýn 18. augusta (TASR) - Britské maloobchodné tržby v júli klesli, keď zlé počasie negatívne ovplyvnilo väčšinu zložiek odvetvia. Letné prietrže mračien v kombinácii so zvýšenými životnými nákladmi sa prejavili najmä na tržbách supermarketov, oznámil v piatok britský štatistický úrad (ONS). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Tržby sa v júli znížili o 1,2 % po tom, ako v predchádzajúcom mesiaci vzrástli viac, ako sa očakávalo. Objem predaja v obchodoch s potravinami klesol o 2,6 %, zatiaľ čo predaj v nepotravinárskych obchodoch bol slabší o 1,7 %. Daždivé počasie, naopak, prospelo internetovým predajcom. V online priestore sa realizovalo viac ako 27 % celkových tržieb maloobchodu, najviac od februára 2022.

Británia čelí najvážnejšej kríze životných nákladov za poslednú generáciu kombinovanej, ktorú ešte zhoršuje slabý hospodársky rast. Analytici varujú, že politika britskej centrálnej banky, ktorá sa snaží zvyšovaním úrokových sadzieb skrotiť infláciu, si môže tento rok vybrať svoju daň v podobe prepadu ekonomiky do recesie.