Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Tržby dánskeho hračkárskeho koncernu Lego vzrástli takmer o pätinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Martin Palkovič

Najväčší záujem v minulom roku bol o Lego Star Wars a Lego Harry Potter, ale aj o stavebnice Lego City a Lego Technic.

Kodaň 7. marca (TASR) - Dánsky hračkársky koncern Lego oznámil za minulý rok rast čistého zisku, k čomu dopomohlo zvýšenie tržieb takmer o pätinu. Firma dokázala výrazne zvýšiť tržby napriek tomu, že v minulom roku pri viacerých hračkách zvýšila ceny. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters.

Spoločnosť Lego v utorok uviedla, že v minulom roku dosiahla čistý zisk 13,8 miliardy dánskych korún (1,85 miliardy eur). Oproti roku 2021 to znamená rast takmer o 4 %. Tržby sa zvýšili o 17 % na 64,6 miliardy DKK a prevádzkový zisk o 5 % na 17,9 miliardy DKK.

Šéf spoločnosti Niels B. Christiansen označil minulý rok, v ktorom Lego oslávilo 90 rokov existencie, za "prelomový". Ako povedal, rok 2022 "zvládli nad očakávania napriek zložitým podmienkam na trhu".

V dôsledku zrýchľujúcej sa inflácie Lego postupne zvyšovalo ceny svojich výrobkov. Celkovo ich firma zvýšila zhruba pri štvrtine svojich produktov, avšak podľa Christiansena sa zdraženie týkalo iba drahých položiek. Napriek tomu spotrebitelia v nákupe pokračovali. Najväčší záujem v minulom roku bol o Lego Star Wars a Lego Harry Potter, ale aj o stavebnice Lego City a Lego Technic.

Firma, ktorá celosvetovo zamestnáva vyše 27.000 ľudí, dodala, že rast zaznamenala na všetkých trhoch, najmä však v Amerikách a krajinách západnej Európy. Vlani otvorila dánska spoločnosť 155 obchodov, čím celkový počet vo svete zvýšila na viac než 900. Tento rok plánuje otvoriť ďalších 145, z nich väčšinu v Číne, od čoho si Christiansen sľubuje ďalší rast tržieb, tentoraz v hornej časti jednociferného pásma.

(1 EUR = 7,4423 DKK)