Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Tržby e-kasy sa vracajú na úroveň spred pandémie

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Tržby v sektore osobných služieb, ktorý predstavuje kaderníctva, kozmetické služby či masážne salóny, dosiahli v máji tohto roka 85 %.

Bratislava 11. júna (TASR) - Zlepšujúca sa situácia a postupné uvoľnenie opatrení sa prejavujú aj v tržbách. Hodnoty spred pandémie postupne dobiehajú osobné služby či reštaurácie, najlepšie sa darí maloobchodu. Najpomalší rast zaznamenávajú ubytovacie služby. Vyplýva to z najnovších údajov finančnej správy zo systému e-kasa, kde porovnávali tržby z tohtoročného mája s februárom minulého roka, teda posledným mesiacom pred prijatím opatrení proti pandémii nového koronavírusu.

"Štatistiky zo systému e-kasa potvrdzujú, že najlepšie sa darí maloobchodu. V máji tohto roka sa dostali nad úroveň tržieb z vlaňajšieho februára všetky typy prevádzok. Rovnako bol vo všetkých typoch prevádzok maloobchodu v máji zaznamenaný vysoký medzimesačný rast tržieb oproti aprílu. Najviac rástli tržby v obchodoch s tovarom pre domácnosť, a to medzimesačne až o 50 %. Tržby predajní s odevmi a obuvou medzimesačne vzrástli o 30 %," vyčíslila hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Postupne sa k úrovni obdobia pred pandémiou nového koronavírusu blížia aj ostatné sektory. Tržby v sektore osobných služieb, ktorý predstavuje kaderníctva, kozmetické služby či masážne salóny, dosiahli v máji tohto roka 85 %, reštaurácie a pohostinstvá 70 % oproti februáru minulého roka. K pomalému oživeniu dochádza aj v prípade ubytovania, kde tržby v máji predstavovali 30 % tržieb z februára minulého roka.