Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Tržby Foxconnu v decembri medziročne klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Konkrétne, decembrové tržby klesli medziročne na 629,34 miliardy nových taiwanských dolárov (19,22 miliardy eur).

Tchaj-pej 5. januára (TASR) - Taiwanská spoločnosť Foxconn Technology Group, zmluvný výrobca smartfónov pre americký koncern Apple a ďalšie svetové značky, vo štvrtok oznámila, že jej tržby v decembri 2022 klesli medziročne o 12,3 %. Prispeli k tomu problémy s výrobou pre blokády a obmedzenia v súvislosti s ochorením COVID-19 v jeho veľkej továrni na iPhony v čínskom meste Čeng-čou. A tiež aj vysoký porovnávací základ v predchádzajúcom roku 2021. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Konkrétne, decembrové tržby klesli medziročne na 629,34 miliardy nových taiwanských dolárov (19,22 miliardy eur). Ale v medzimesačnom porovnaní sa decembrový predaj zvýšil o 14 %, čiastočne vďaka oživeniu výroby v Čeng-čou a silnému dopytu po cloudových a sieťových produktoch.

Spoločnosť vo vyhlásení zároveň uviedla, že výroba v jej čínskej továrni sa v decembri "v podstate vrátila do normálu", ale nekonkretizovalo to.

Podľa zdroja z Foxconnu rast tržieb v decembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom ukázal, že hlavný klient Apple neznížil objednávky na iPhony.

Tržby Foxconnu za celý rok 2022 stúpli o 10,47 % na rekordné maximum 6,622 bilióna TWD z 5,994 bilióna TWD v roku 2021, čo bolo spôsobené rastom naprieč hlavnými produktovými radmi od smartfónov po servery, uviedla spoločnosť.

Vo 4. štvrťroku 2022 pritom čelil závod v Čeng-čou prísnym obmedzeniam, ktoré vyvolali nespokojnosť robotníkov s podmienkami v továrni aj mzdami.

Foxconn ponúka bonusy, aby prilákal nových pracovníkov, a presvedčenie doterajších, aby zostali. Zdroj zo spoločnosti minulý mesiac povedal, že cieľom je obnoviť plnú výrobu koncom decembra až začiatkom januára.

Podľa odhadu analytikov Foxconn vyrába približne 70 % iPhonov, z toho väčšinu v závode v Čeng-čou vrátane prémiových modelov iPhone 14 Pro.

(1 EUR = 32,746 TWD)