Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Tržby Geberitu vlani vzrástli najviac za 22 rokov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Geberit tento rast pripísal klientom, ktorí si počas pandémie vylepšovali svoje domácnosti, ako aj zákazníkom v stavebnom priemysle.

Zürich 13. januára (TASR) - Švajčiarsky výrobca sanitárnej technológie Geberit Group vo štvrtok oznámil, že za uplynulý rok zaznamenal svoj najsilnejší nárast tržieb za 22 rokov, keďže sa zákazníci, ktorí museli zostať doma v dôsledku pandémie, rozhodli vylepšiť si svoje domácnosti.

Výrobca keramiky, toaliet a iných stavebných potrieb vykázal za rok 2021 nárast tržieb o 16 % na 3,46 miliardy švajčiarskych frankov (3,30 miliardy eur). To bolo najväčšie tempo ich rastu od vstupu spoločnosti na burzu v roku 1999.

Geberit tento rast pripísal klientom, ktorí si počas pandémie vylepšovali svoje domácnosti, ako aj zákazníkom v stavebnom priemysle.

Pod rast tržieb sa podpísal aj priaznivý porovnávací základ oproti roku 2020, v ktorom sa po celom svete začala šíriť pandémia nového koronavírusu.

„Mimoriadne dobré výsledky zaznamenané od druhej polovice roku 2020 ukazujú, že Geberit vyšiel z týchto náročných podmienok súvisiacich s ochorením COVID-19 silnejší a získal podiel na trhu,“ uviedla spoločnosť a dodala, že aj napriek veľkým problémom v dodávateľských reťazcoch bola schopná zabezpečiť dostupnosť produktov.

Geberit, ktorého produkty sa používajú pri novostavbách aj rekonštrukciách, informoval, že vo 4. štvrťroku 2021 sa jeho tržby zvýšili o 6,7 % na 773 miliónov CHF.

Kompletné výsledky za minulý rok uverejní švajčiarska spoločnosť 9. marca. Vo štvrtok však uviedla, že očakáva prevádzkovú maržu (EBITDA) približne 31 %, čo je rovnaká úroveň ako v predchádzajúcom roku.

Stavebný sektor zaznamenal v roku 2021 rozmach, k čomu prispel návrat dopytu, ktorý bol predminulý rok potlačený zavedením blokád na zastavenie pandémie. Opätovné otvorenie stavenísk a nízke úrokové sadzby podporujú dopyt po sanitárnych produktoch.

Geberit však bojuje s vyššími nákladmi na suroviny a minulý rok dvakrát zvýšil ceny.

(1 EUR = 1,0486 CHF)