Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Tržby Nike vo 4. kvartáli klesli, prekonali však očakávania

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zisk po úprave o mimoriadne položky dosiahol 90 centov na akciu. Firma tak prekonala očakávania analytikov, ktorí sledujú najmä výsledky upravené o jednorazové položky.

Beaverton 28. júna (TASR) - Americký výrobca športovej obuvi a oblečenia Nike oznámil za 4. štvrťrok obchodného roka 2021/2022 pokles zisku a tržieb, výsledky však prekonali očakávania. Prispel k tomu najmä vysoký dopyt v Európe, ktorý pomohol čiastočne kompenzovať slabšie tržby v Číne. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a servera RTTNews.

Spoločnosť uviedla, že zisk za 4. štvrťrok 2021/2022, čo predstavuje obdobie od marca do konca mája, dosiahol 1,44 miliardy USD (1,36 miliardy eur). V rovnakom období predchádzajúceho obchodného roka evidovala firma zisk na úrovni 1,51 miliardy USD.

Zisk po úprave o mimoriadne položky dosiahol 90 centov na akciu. Firma tak prekonala očakávania analytikov, ktorí sledujú najmä výsledky upravené o jednorazové položky. Analytici oslovení agentúrou Reuters počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 81 centov.

Tržby Nike klesli vo 4. štvrťroku medziročne o 1 % na 12,23 miliardy USD. Aj v tomto prípade však spoločnosť prekonala očakávania trhov, keď analytici počítali s poklesom tržieb až na 12,07 miliardy USD.

Vývoj tržieb za posledný kvartál negatívne ovplyvnila najmä nepriaznivá pandemická situácia v Číne, ktorá je pre Nike kľúčovým trhom. Na druhej strane ich podporil dopyt po výrobkoch firmy v Európe, ale aj v Afrike a krajinách Blízkeho východu.

(1 EUR = 1,0572 USD)