Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Tržby Nokie v 1. kvartáli klesli o 2 percentá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Nokia sa snaží znižovať náklady a obmedziť meškanie dodávok.

Helsinki 30. apríla (TASR) - Tržby Nokie sa v 1. kvartáli znížili o 2 % a mierne sklamali očakávania trhu. Dôvodom bolo prerušenie dodávok v Číne pre pandémiu nového koronavírusu. Firma však zaznamenala zisk vďaka vysokému dopytu po vybavení pre siete novej generácie (5G).

Tržby za tri mesiace od januára do marca dosiahli 4,9 miliardy eur, pričom analytici očakávali až 5,1 miliardy eur. Konkurenti Nokie, ako sú Ericsson a Huawei, zaznamenali na začiatku roka nárast tržieb, keď im pomohol vysoký dopyt.

Nokia sa snaží znižovať náklady a obmedziť meškanie dodávok. Uviedla, že redukcia nákladov pokračuje a že zvýšila dodávky svojho nového vybavenia 5G ReefShark.

Upravený zisk na akciu dosiahol v 1. kvartáli 1 cent, pričom analytici prognózovali nulu, po strate 2 centy na akciu v rovnakom období vlani. Firma tiež znížila očakávania týkajúce sa celoročného zisku na 23 centov na akciu z 25 centov na akciu, analytici predpovedali 24 centov na akciu.

"V 1. kvartáli sme nezaznamenali pokles dopytu," uviedol šéf Nokie Rajeev Suri. Dodal však, že pandémia nového koronavírusu zrejme skomplikuje dodávky v niektorých krajinách, a takisto asi spôsobí, že niektorí zákazníci prehodnotia svoje investičné plány.