Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Tržby reťazca Nordstrom vo 4. kvartáli vzrástli

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Reťazec v stredu oznámil, že vo 4. kvartáli minulého roka zaznamenal čistý zisk 134 miliónov USD (123,51 milióna eur), čo na akciu predstavuje 82 centov.

Seattle 6. marca (TASR) - Americký reťazec obchodných domov Nordstrom oznámil za 4. kvartál minulého roka rast tržieb aj zisku, pričom výsledky prekonali očakávania. Tento rok však spoločnosť predpokladá slabší vývoj tržieb. Naznačila tým, že zotavovanie dopytu zákazníkov bude pomalšie, než sa pôvodne čakalo, napriek tomu, že inflačné tlaky sa zmiernili. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Reťazec v stredu oznámil, že vo 4. kvartáli minulého roka zaznamenal čistý zisk 134 miliónov USD (123,51 milióna eur), čo na akciu predstavuje 82 centov. Na porovnanie, vo 4. štvrťroku predchádzajúceho roka vykázala sieť obchodných domov zisk 119 miliónov USD (74 centov/akcia).

Bez započítania mimoriadnych položiek dosiahol takzvaný upravený zisk na akciu 96 centov a výrazne prekonal očakávania trhov. Analytici počítali s upraveným ziskom na úrovni 88 centov/akcia.

Tržby sa vo 4. štvrťroku zvýšili medziročne o 2,1 % na 4,29 miliardy USD a rovnako prekonali očakávania analytikov. Tí počítali s tržbami 4,39 miliardy USD.

Vyhliadky na tento rok však spoločnosť prezentovala horšie, než odhadujú trhy. Zatiaľ čo tie počítajú s miernym rastom tržieb, Nordstrom nevylučuje, že môže zaznamenať pokles až o 2 %. Ako uviedol, na tento rok odhaduje, že tržby sa môžu pohybovať v rozmedzí od 1-percentného rastu až po 2-percentný pokles.

Čo sa týka zisku na akciu, Nordstrom odhaduje, že môže dosiahnuť od 1,65 USD až do 2,05 USD. Analytici počítajú so ziskom na akciu na úrovni 1,98 USD. Už 1. štvrťrok bude podľa reťazca zložitý, pričom nevylučuje miernu stratu. Podľa analytikov sú odhady reťazca sklamaním a signálom, že spoločnosti sa nepodarilo dostatočne zotaviť z obdobia pandémie.

(1 EUR = 1,0849 USD)