Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Tržby Roche v závere minulého roka podporili najmä testy na COVID-19

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tržby bez započítania kurzových vplyvov vzrástli vo 4. štvrťroku minulého roka medziročne o 1 % na 14,3 miliardy švajčiarskych frankov (13,24 miliardy eur).

Bern 4. februára (TASR) - Švajčiarska farmaceutická spoločnosť Roche zaznamenala v závere minulého roka mierny rast tržieb. Podpísala sa pod to pandémia nového koronavírusu, ktorá vďaka zvýšenému dopytu po testoch podporila divíziu diagnostiky firmy. Výsledky tejto divízie potom vykompenzovali pokles tržieb v divízii liekov.

Tržby bez započítania kurzových vplyvov vzrástli vo 4. štvrťroku minulého roka medziročne o 1 % na 14,3 miliardy švajčiarskych frankov (13,24 miliardy eur). Výsledky potiahla divízia diagnostiky, ktorej súčasťou sú aj testy na ochorenie COVID-19. Tržby v tejto divízii sa zvýšili o 28 % na 4,1 miliardy CHF.

Naopak, tržby v divízii farmaceutík zaznamenali pokles o 7 % na 10,2 miliardy CHF. Túto oblasť čiastočne ovplyvnila pandémia nového koronavírusu, ktorá znížila dopyt po niektorých produktoch Roche, ako aj exspirácia patentov pri niektorých onkologických liekoch.

Za celý rok 2020 dosiahli tržby Roche 58,3 miliardy CHF a po očistení o kurzové vplyvy zaznamenali rast rovnako o 1 %. Po započítaní kurzových vplyvov však klesli o 5 %.

Čistý zisk dosiahol za minulý rok 15,1 miliardy CHF. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje rast približne o 7 %.

(1 EUR = 1,0804 CHF)