Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Tržby spoločnosti ByteDance vlani vzrástli, ale jej strata sa prehĺbil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pekinská spoločnosť ByteDance odmietla informácie o svojich výsledkoch komentovať.

Peking 17. júna (TASR) - Čínska spoločnosť ByteDance, vlastník aplikácie TikTok, zaznamenala v minulom roku strmý nárast tržieb. Napriek tomu vykázala čistú stratu, a väčšiu ako rok predtým. K prehĺbeniu straty prispeli čiastočne účtovné normy pre podielové odmeny zamestnancov, uviedol zdroj oboznámený s touto záležitosťou.

Konkrétne, celkové tržby ByteDance sa v roku 2020 viac ako zdvojnásobili na 34,3 miliardy USD (28,29 miliardy eur), ale čistá strata sa zvýšila na 45 miliárd USD.

ByteDance, jedna z najväčších svetových súkromných technologických spoločností s odhadovanou trhovou hodnotou približne 300 miliárd USD, mala do roku 2020 cieľ v oblasti tržieb na úrovni 30 miliárd USD.

Spoločnosť vykázala tiež prevádzkovú stratu vo výške 2 miliárd USD a hrubý zisk 19 miliárd USD, čo predstavuje medziročný nárast o 93 %, uvádza sa v správe pre zamestnancov.

Pekinská spoločnosť ByteDance odmietla informácie o svojich výsledkoch komentovať.

V decembri 2020 používalo všetky aplikácie ByteDance vrátane TikToku, jeho čínskej verzie Douyin a agregátora správ Jinri Toutiao na celom svete 1,9 miliardy užívateľov mesačne.

V máji zakladateľ spoločnosti Čang I-ming nečakane oznámil, že odstúpi z funkcie generálneho riaditeľa. Tento krok prichádza v čase, keď čínske regulačné úrady stupňujú kontrolu najväčších technologických firiem v krajine.

(1 EUR = 1,2124 USD)