Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Tržby svetového výrobcu generík Teva klesli vo 4. kvartáli o desatinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spoločnosť zároveň v tržbách zaostala za očakávaniami analytikov. Tí počítali s tržbami na úrovni 4,29 miliardy USD.

Tel Aviv 9. februára (TASR) - Izraelský farmaceutický koncern Teva oznámil za 4. kvartál pokles tržieb takmer o desatinu, pod čo sa podpísalo najmä zníženie predaja generických liekov v Severnej Amerike. V tržbách aj zaostal za očakávaniami trhov, naopak, v prípade upraveného zisku boli výsledky spoločnosti lepšie, než sa čakalo.

Najväčší výrobca generických liekov na svete v stredu informoval, že za 4. kvartál minulého roka dosiahol tržby na úrovni 4,10 miliardy USD (3,59 miliardy eur). V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje pokles o 8 % v dolároch aj v miestnej mene. Veľkou mierou sa pod výsledky podpísali slabšie tržby z predaja generických liekov na trhu Severnej Ameriky.

Spoločnosť zároveň v tržbách zaostala za očakávaniami analytikov. Tí počítali s tržbami na úrovni 4,29 miliardy USD.

Na druhej strane, v oblasti upraveného zisku očakávania analytikov prekonala. Ako firma oznámila, zisk po úprave o mimoriadne položky dosiahol na akciu za 4. štvrťrok 77 centov po 68 centoch v rovnakom období predchádzajúceho roka. Analytici očakávali zlepšenie upraveného zisku iba na 73 centov/akcia.

Za celý rok 2021 zaznamenala Teva upravený zisk na akciu 2,58 USD. Oproti roku 2020 ho tak mierne zvýšila, keď za daný rok dosiahol 2,57 USD/akcia.

Celoročné tržby dosiahli 15,88 miliardy USD. V porovnaní s rokom 2020 zaznamenali pokles, pričom v dolároch pokles predstavoval 5 % a v izraelskej mene 6 %.

(1 EUR = 1,1408 USD)