Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Tržby v britskom maloobchode rastú, potiahol ich dopyt po oblečení

Ilustračné foto. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Zvýšila sa aj zamestnanosť v maloobchode, na ktorú dlhodobo tlačili internetové obchody.

Londýn 25. novembra (TASR) - Maloobchodné tržby v Británii rástli tento mesiac výraznejším tempom, k čomu prispel najmä zvýšený predaj v obchodných domoch a obchodoch s oblečením. Poukázal na to najnovší prieskum Konfederácie britského priemyslu (CBI).

Podľa prieskumu CBI zaznamenalo v novembri medziročný rast tržieb podstatne viac obchodníkov, než ich pokles. Príslušný ukazovateľ, ktorý sleduje, či podľa obchodníkov tržby rastú alebo klesajú, dosiahol v novembri +39, čo predstavuje trojmesačné maximum. Na porovnanie, v októbri to bolo +30.

"Zdá sa, že Vianoce sa pre britský maloobchod začali o niečo skôr. Najmä obchody s odevmi a obchodné domy evidujú mimoriadne zvýšenie objemu predaja," uviedol ekonóm z CBI Ben Jones. Ako dodal, správy o problémoch dodávateľských reťazcov podľa všetkého prinútili spotrebiteľov, aby svoje predvianočné nákupy neodkladali.

Zvýšila sa aj zamestnanosť v maloobchode, na ktorú dlhodobo tlačili internetové obchody. Ako dodala CBI, zamestnanosť vzrástla prvýkrát od novembra 2016.