Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Ekonomika

Tržby v júli medzimesačne klesli v maloobchode o 0,7 %

Ilustračná fotografia Foto: TASR

Tržby vo veľkoobchode sa zvýšili o 4 % a dosiahli 1,947 miliardy eur. Vzrástli vo väčšine činností.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Tržby za vlastné výkony a tovar z jednotlivých činností vnútorného obchodu v júli 2012 medzimesačne vzrástli v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 3 %, v ubytovaní o 2,1 %, vo veľkoobchode o 0,7 %, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 0,3 %. Klesli len v maloobchode o 0,7 %. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkový objem tržieb v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov vzrástol v júli 2012 v porovnaní s júlom 2011 o 8,8 % na 338 miliónov eur. Vývoj ovplyvnili vyššie tržby za predaj motorových vozidiel o 13,5 %. Tržby za predaj dielov a príslušenstva motorových vozidiel klesli o 4 % a za opravu a údržbu motorových vozidiel sa nezmenili.

Tržby vo veľkoobchode sa zvýšili o 4 % a dosiahli 1,947 miliardy eur. Vzrástli vo väčšine činností. Najviac vo veľkoobchode s poľnohospodárskymi surovinami a živými zvieratami o 19,4 % a vo veľkoobchode s potravinami, nápojmi a tabakom o 6,9 %. Nižšie tržby boli len v nešpecializovanom veľkoobchode o 0,4 %.

V maloobchode dosiahli tržby 1,5 miliardy eur pri medziročnom poklese o 2 %. Vývoj ovplyvnili najmä nižšie tržby v maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach o 7,2 %, maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 3,9 % a v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 2,9 %. Tržby vzrástli len v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 2,2 % a v maloobchode v nešpecializovaných predajniach o 0,6 %.