Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Júlové tržby vo väčšine odvetví rástli, pokles bol len v stavebníctve

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čo sa týka priemyslu, najvyšší medziročný nárast zaznamenali štatistici vo výrobe kovov o 8,8 % a vo výrobe strojov a zariadení o 14,6 %.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Tržby v júli medziročne narástli vo väčšine odvetví hospodárstva SR, poklesli len v stavebníctve. Informoval o tom v pondelok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Najvýraznejšie sa zvýšili tržby v doprave.

V službách ani v stavebníctve však tržby ešte stále nedobehli hodnoty spred pandémie nového koronavírusu. Naopak, v informačných a komunikačných činnostiach prekročili predpandemické obdobie o viac než päť percent a tržby boli oproti roku 2019 vyššie aj v priemysle a doprave.

V priemysle sa júlové tržby medziročne zvýšili o 2,8 %. Nárast zaznamenali aj tržby v informačných a komunikačných činnostiach o 9,8 %, v doprave o 10,4 % a vo vybraných trhových službách o 3,2 %. Tržby stavebníkov medziročne poklesli o tri percentá, za predpandemickým obdobím však zaostávali o viac než 16 %.

V medzimesačnom porovnaní sa tržby za vlastné výkony a tovar v júli zvýšili vo vybraných trhových službách o 1,5 % a v priemysle o 0,4 %. Znížili sa v stavebníctve o 7,8 %, informáciách a komunikácii o 1,6 % a v doprave a skladovaní o 0,1 %.

Čo sa týka priemyslu, najvyšší medziročný nárast zaznamenali štatistici vo výrobe kovov o 8,8 % a vo výrobe strojov a zariadení o 14,6 %. "Z ďalších odvetví sa na raste celkových tržieb najvýznamnejšie podieľali ešte dodávka elektriny a plynu (zvýšenie o 5,1 %), výroba koksu a ropných produktov (o 25,2 %) a výroba výrobkov z gumy a plastu (o 4,2 %). Väčšina z týchto odvetví prekonala aj tržby spred dvoch rokov," podotkli štatistici.

Pri doprave a skladovaní najviac vzrástli tržby v skladových a pomocných činnostiach (o 18,3 %) a v pozemnej doprave a doprave potrubím (o 7,6 %). "Viac ako trojnásobne vzrástli aj tržby v leteckej doprave, na celkových tržbách však tvoria menej významný podiel," podotkol úrad.

Čo sa týka informačných a komunikačných služieb, najvýznamnejšie sa tržby zvýšili v počítačovom programovaní (o 17,8 %).

"Aktuálny medziročný nárast celkových tržieb ovplyvnilo zvýšenie najmä v administratívnych, pomocných, kancelárskych a iných obchodných činnostiach o 18,1 % a v činnostiach cestovných agentúr a kancelárií, medziročne vzrástli až trojnásobne," dodali štatistici s tým, že napriek výraznému medziročnému rastu, v porovnaní s tržbami spred dvoch rokov však nedosiahli ani polovicu ich objemu.

V súhrne za sedem mesiacov tržby za vlastné výkony a tovar v priemysle medziročne vzrástli o 16,5 % predovšetkým vplyvom zvýšenia tržieb vo výrobe dopravných prostriedkov o 27,3 %, výrobe kovov o 19,8 % a vo výrobe strojov a zariadení o 22,6 %. Zvýšili sa aj v doprave a skladovaní o 13,7 % a v informačných a komunikačných činnostiach o 5,9 %. Pokles tržieb bol v stavebníctve a vo vybraných trhových službách, medziročne sa znížili zhodne o 1,6 %.