Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Tržby v maloobchode sa v novembri 2023 medziročne znížili o 1,5 %

Štatistický úrad SR. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ich pokles v stálych cenách pretrvával nepretržite už desať po sebe idúcich mesiacov, ale aktuálne novembrové zníženie patrilo k najnižším spomedzi mesiacov roka 2023.

Bratislava 8. januára (TASR) - Tržby v maloobchode sa v novembri 2023 medziročne znížili o 1,5 %. Ich pokles v stálych cenách pretrvával nepretržite už desať po sebe idúcich mesiacov, ale aktuálne novembrové zníženie patrilo k najnižším spomedzi mesiacov roka 2023. Novembrové tržby v porovnaní s októbrovými boli v maloobchode vyššie, a to o 0,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Tržby nižšie ako pred rokom malo až šesť z deviatich sledovaných zložiek maloobchodu. Celkový záporný výsledok odvetvia najviac ovplyvnil pokles tržieb o 10,6 % v predaji mimo predajní a tiež pokles tržieb o 6,5 % v hobbymarketoch, predajniach nábytku a spotrebnej elektroniky (špecializované predajne s ostatným tovarom pre domácnosť). Významný vplyv malo tiež dvojciferné zníženie tržieb špecializovaných predajní s potravinami, nápojmi a tabakom.

Maloobchod dosiahol pomerne nízky medziročný pokles tržieb najmä preto, lebo podielovo najvýznamnejšie veľké hyper- a supermarkety (nešpecializované predajne) si udržali medziročne takmer rovnaké tržby. Ich novembrové zníženie predstavovalo len 0,5 %, čo bol najnižší mesačný pokles a druhý najlepší výsledok od začiatku roka 2023. Výrazne pozitívny vplyv na maloobchod mal tiež viac ako štvrtinový rast tržieb predajní pohonných látok.

Novembrové tržby v porovnaní s októbrovými boli vyššie iba v maloobchode, a to len o 0,4 %. Vo veľkoobchode sa oproti októbru nezmenili. Medzimesačne sa však znížili v predaji a oprave motorových vozidiel o 2,2 %, v reštauráciách a pohostinstvách o 3 % a v ubytovaní až o 12 %.

V súhrne za jedenásť mesiacov 2023 tržby rástli v predaji a oprave motorových vozidiel o 16,1 %, v ubytovaní sa zvýšili o 14,9 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 12,3 %. Medziročne nižšie tržby evidoval maloobchod o 4,5 % a veľkoobchod o 3,5 %.