Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Tržby v maloobchode v apríli 2022 pokračovali v medziročnom raste

Na snímke budova, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Tržby v apríli 2022 v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli v predaji a oprave motorových vozidiel o 3,5 % a v ubytovaní o 0,1 %.

Bratislava 3. júna (TASR) - Tržby v maloobchode v apríli 2022 pokračovali v medziročnom raste, ale pomalším tempom ako v prvých troch mesiacoch roka. Rast v stálych cenách počas štvrtého mesiaca roka dosiahol 9,5 %. Nominálne objemy tržieb boli súčasne o takmer 20 % vyššie ako pred pandémiou (v apríli 2019), reálny rast bol však poznačený vysokou infláciou. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Medziročne rástli tržby v siedmich z deviatich zložiek maloobchodu, v piatich dokonca dvojciferným tempom. Veľkonočné sviatky v polovici apríla sa prejavili na medziročnom raste viacerých zložiek maloobchodu. Podielovo najvýznamnejšie hyper- a supermarkety dosiahli rast o 10 %, druhá najvýznamnejšia zložka-špecializované predajne napr. s obuvou, textilom, drogériou rástli o 16,6 %. Celkový výsledok ovplyvnili tiež o štvrtinu medziročne vyššie tržby v predajniach potravín, nápojov a tabaku, ako aj tržby v predaji PC a IKT zariadení. Nad úrovňou 10 % si udržali rast aj hobbymarkety, predajne nábytku a spotrebnej elektroniky.

Tržby v apríli 2022 v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli v predaji a oprave motorových vozidiel o 3,5 % a v ubytovaní o 0,1 %. Tržby vo veľkoobchode zostali na úrovni z uplynulého mesiaca. Pokles v porovnaní s marcom zaznamenali v maloobchode (o 1,5 %) a v činnosti reštaurácií a pohostinstiev (o 0,5 %).

V súhrne za štyri mesiace roka 2022 dosiahli tržby medziročný rast vo všetkých zložkách vnútorného obchodu. Dvojciferný rast zaznamenali reštaurácie a pohostinstvá o 63,2 %, veľkoobchod o 23 % a maloobchod o 14,2 %. V predaji a oprave motorových vozidiel tržby stúpli o 7,1 %. Ubytovanie s viac kumulatívnym štvornásobným medziročným rastom však stále dobieha výpadky úplného lockdownu z minulého roka.