Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Tržby v maloobchode v januári 2024 medziročne stúpli o 1,9 %

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Rast tržieb v prvom mesiaci si medziročne pripísalo šesť z deviatich sledovaných zložiek maloobchodu.

Bratislava 6. marca (TASR) - Tržby v maloobchode v januári 2024 medziročne vzrástli o 1,9 %. Odvetvie ich zvýšilo po roku poklesov. Medzimesačne tržby v maloobchode klesli o 1 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Rast tržieb v prvom mesiaci si medziročne pripísalo šesť z deviatich sledovaných zložiek maloobchodu. Výsledok najvýznamnejšie ovplyvnili takmer o 30 % vyššie tržby e-shopov (predaj mimo predajní, stánkov a trhov). Tržby tohto segmentu po štyroch mesiacoch poklesov radikálne rástli.

Celkovú bilanciu maloobchodu pozitívne ovplyvnil aj prírastok tržieb špecializovaných predajní, napríklad obuvi, textilu či drogérií, (špecializovaný predaj ostatného tovaru) o 3 % a tiež medziročné zvýšenie tržieb veľkých hyper- a supermarketov (predaj v nešpecializovaných predajniach) o 1,6 %.

Naopak, najvýraznejší tlmiaci účinok na výsledok mal pokles tržieb čerpacích staníc (predaj pohonných látok) o 15,6 %, tiež dvojciferné poklesy v predaji IKT (špecializovaný predaj zariadení pre informatiku a komunikácie) či v predajniach hračiek, športových potrieb, kníh a pod. (špecializovaný predaj tovaru pre kultúru a rekreáciu).

Tržby sa medziročne zvýšili v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov, a to o 1,6 %. V pluse boli všetky tri zložky tohto typu predaja. Medziročné zvýšenie tržieb o 2,9 % zaznamenali aj reštaurácie a pohostinstvá. Ich tržby dosiahli rast už 16 mesiacov po sebe. Pokles tržieb zaznamenal veľkoobchod a ubytovanie. Vo veľkoobchode tržby medziročne klesli o 1,6 %, v ubytovaní o 1,4 %.

Januárové tržby v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom (s decembrom 2023) klesli naprieč celým odvetvím vnútorného obchodu, a to v predaji a oprave motorových vozidiel o 0,8 %, vo veľkoobchode o 1,6 % a v maloobchode o 1 %. Dynamickejší pokles tržieb zaznamenali činnosti reštaurácií a pohostinstiev o 4 % a najmä ubytovanie, až o 8,1 %.