Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Tržby v niektorých oblastiach maloobchodu v októbri medziročne rástli

Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zvýšili sa tržby predajcov v špecializovaných predajniach o 11,1 %. Významný rast už druhý mesiac po sebe dosiahol maloobchod mimo predajní stánkov a trhov.

Bratislava 3. decembra (TASR) – Tržby maloobchodu v októbri medziročne rástli štvrtý mesiac po sebe, nie však pri všetkých činnostiach. Prepadli sa tržby ubytovateľov a predajcov áut. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Októbrové tržby medziročne narástli o 2,8 %.

Na medzimesačnej báze - oproti septembru - sa tržby v októbri zvýšili len vo veľkoobchode o 1,2 %. V ostatných hlavných činnostiach obchodu sa tržby v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom znížili, najviac v ubytovaní o takmer 40 %. Výrazne klesli aj v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 19,4 % a pokles zaznamenali aj v predaji a oprave motorových vozidiel o 2,9 % a v maloobchode o 1,4 %.

V medziročnom meradle rast zaznamenali štatistici v štyroch z deviatich sledovaných činností maloobchodu. Na raste sa významne podieľali aj tržby v maloobchode v nešpecializovaných predajniach - hypermarketoch a supermarketoch - rastom o 4,1 %. Celkový rast podporili aj vyššie tržby v maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach, aj keď októbrový rast o 3,3 % bol v tomto roku najnižší.

Zvýšili sa tržby predajcov v špecializovaných predajniach o 11,1 %. Významný rast už druhý mesiac po sebe dosiahol maloobchod mimo predajní stánkov a trhov.

Najvýznamnejší pokles tržieb zaznamenali v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 11,5 % a v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach o 13,6 %.

Napriek rastu celkových maloobchodných tržieb sa však podľa posledných dát medziročne znížil predaj v maloobchodných predajniach s obuvou a koženými výrobkami o 22 % a v predajniach s odevmi o 20,4 %. Znížili sa aj tržby maloobchodných predajní mäsa a mäsových výrobkov o 16,7 %, ako aj tabakových výrobkov o 7,3 %.

Tržby v predaji a oprave motorových vozidiel medziročne klesli o 15 %. Výraznejšie klesli tržby z predaja áut (o 18,2 %) ako i tržby z predaja dielov a príslušenstva (o 16,2 %). Jedinou rastúcou zložkou boli oprava a údržba (nárast o 14,3 %).

V porovnaní s októbrom minulého roka tržby vo veľkoobchode vzrástli o 1,5 %, predovšetkým vplyvom rastu vo veľkoobchode s tovarom pre domácnosť o 6,7 % a v sprostredkovaní veľkoobchodu o 10,6 %.

Oproti predchádzajúcim mesiacom sa znova prehĺbil medziročný pokles tržieb v ubytovaní, v októbri dosiahli len tretinu objemu minulého roka, tržby klesli o 62,5 %. Medziročne nižšie boli aj tržby reštaurácií a pohostinstiev, v októbri klesli o 17 %.

Za desať mesiacov tohto roka boli tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov medziročne vyššie o 17,8 %. Vo veľkoobchode sa tržby za toto obdobie zvýšili o 0,9 % a v maloobchode sa znížili o 1,2 %. Tržby v ubytovaní klesli od začiatku roka o 40,7 % a tržby reštaurácií a pohostinstiev o 6,4 %.