Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Tržby v priemysle v auguste po šiestich mesiacoch rastu klesli o 6,6 %

Na snímke budova, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Tržby za vlastné výkony a tovar sa v auguste 2021 medzimesačne zvýšili v stavebníctve o 2,8 %, informáciách a komunikácii o 2,7 %, vo vybraných trhových službách o 0,7 %.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Tržby v priemysle počas augusta 2021 po šiestich mesiacoch medziročného rastu klesli o 6,6 %, čo ovplyvnil medziročný pokles tržieb v rozhodujúcej výrobe dopravných prostriedkov o tretinu. V porovnaní s hodnotami tržieb pred pandémiou (s augustom 2019) priemysel zaostával o viac ako 9 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V ďalších štyroch sledovaných odvetviach ekonomiky tržby dosiahli medziročný rast, a to v informačných a komunikačných činnostiach (IaK) o 15,5 %, v doprave o 9,8 %, stavebníctve o 6,3 % a vo vybraných trhových službách o 3 %. V IaK, ako aj v doprave a skladovaní už tržby prevýšili úroveň pred pandémiou (voči augustu 2019), najvýraznejšie v informačných a komunikačných činnostiach o viac ako 10 %. Za tržbami pred pandémiou však naďalej zaostávali tržby vo vybraných trhových službách takmer o 3 % a v stavebníctve, v ktorom zaostávanie dosahovalo dvojcifernú hodnotu. Cestovné kancelárie a agentúry dosiahli síce 2,5-násobne vyššie tržby ako pred rokom v auguste, stále to však bola len polovica hodnôt dosahovaných v auguste 2019.

ŠÚ SR uvádza porovnanie aj s rovnakým obdobím pred pandémiou (rok 2019) s cieľom ponúknuť objektívnejší pohľad na vývoj ekonomiky aj v kontexte minuloročných výkyvov a poklesov.

Tržby za vlastné výkony a tovar sa v auguste 2021 medzimesačne zvýšili v stavebníctve o 2,8 %, informáciách a komunikácii o 2,7 %, vo vybraných trhových službách o 0,7 %. Pokles oproti predchádzajúcemu mesiacu (júlu 2021) bol len v priemysle o 12,9 %. V doprave a skladovaní ostali nezmenené na úrovni júla 2021.

V súhrne za osem mesiacov roku 2021 tržby za vlastné výkony a tovar v priemysle medziročne vzrástli o 13,5 % (v rovnakom období minulého roka bol priemysel v medziročnom poklese o 14,5 %). Tohtoročný medziročný súhrnný výsledok od januára do augusta ovplyvnili najmä vyššie tržby vo výrobe dopravných prostriedkov, ako aj vo výrobe kovov zhodne o 18,7 % a vo výrobe strojov a zariadení o 22,6 %.