Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Tržby v priemysle v júli medziročne vzrástli, v stavebníctve klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Doprava a skladovanie si ako jediné dlhodobo udržiavajú vysoké tempo rastu tržieb, pričom v júli medziročne stúpli o 30,6 %.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Júlové tržby v roku 2022 medziročne stúpli v priemysle, doprave a skladovaní, a tiež v informačných a komunikačných činnostiach. Vybrané trhové služby a stavebníctvo napriek rastu cien zaznamenali pokles tržieb, informoval v utorok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemysel ako najdôležitejšie odvetvie v štruktúre ekonomiky zaznamenal v júli 2022 medziročný rast tržieb o 4,3 %. Pozitívny výsledok sa prejavil v deviatich zo 16 sledovaných priemyselných odvetví, a to najmä v dodávke elektriny a plynu o 19,5 %, vo výrobe dopravných prostriedkov o 6,6 %, v ostatnej výrobe o 19,9 %, vo výrobe strojov o 9,9 %, ako aj v dodávke vody o 5,4 %. Výrazne klesli tržby vo výrobe počítačových výrobkov o 24,8 % a vo výrobe koksu a ropných produktov o 21,9 %. Významný bol taktiež pokles vo výrobe výrobkov z gumy a plastu o 3,1 %, vo výrobe drevených výrobkov o 3,4 %, ako aj vo výrobe potravín s poklesom o 0,5 %.

Vybrané trhové služby ako druhé objemovo najsilnejšie odvetvie vykázali v júli medziročný pokles o 1,3 %, čo znamenalo negatívny obrat po nepretržitom päťmesačnom raste. Na tomto výsledku sa podľa štatistikov podpísalo predovšetkým výrazné zníženie tržieb v administratívnych a iných obchodných pomocných činnostiach o 12,4 % a v činnosti v oblasti nehnuteľností o 10,9 %. Naopak bol zaznamenaný výrazný medziročný rast tržieb v činnostiach cestovných kancelárií o 126,4 %.

Doprava a skladovanie si ako jediné dlhodobo udržiavajú vysoké tempo rastu tržieb, pričom v júli medziročne stúpli o 30,6 %. Na pozitívnom výsledku sa však podieľali hlavne dve objemovo najvýznamnejšie zložky, a to pozemná doprava vrátane dopravy potrubím s navýšením o 28,3 % a skladové a pomocné činnosti s rastom o 25,5 %.

Trend dlhodobého rastu tržieb si taktiež zachovali podniky z odvetvia informačné a komunikačné činnosti, keď medziročne stúpli o 8,2 %. Na celkovo pozitívnom výsledku sa najvýraznejšie podieľalo počítačové programovanie s medziročným rastom 5,3 % a činnosť pre rozhlas a televíziu s rastom o päť percent.

Tržby v stavebníctve už tretí mesiac po sebe zotrvali v medziročnom poklese a v júli boli nižšie o 1,4 %.

V medzimesačnom porovnaní s júnom a po očistení od sezónnych vplyvov stúpli tržby v priemysle o 2,5 % a v doprave a skladovaní o jedno percento. Pokles tržieb bol zaznamenaný v stavebníctve o 1,1 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 1,5 %, ako aj vo vybraných trhových službách o 1,6 %.

V súhrne za sedem mesiacov tohto roka medziročne vzrástli tržby dvojciferne v doprave a skladovaní o 25,9 % a v informačných a komunikačných činnostiach o 13,4 %. Objemovo najvýznamnejší priemysel dosiahol kumulovaný medziročný rast tržieb o 5,4 % a vo vybraných trhových službách stúpli tržby o 3,2 %. Stavebníctvo zaznamenalo pokles tržieb o 2,9 %.