Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Tržby vybraných odvetví v auguste 2020 boli nižšie ako pred rokom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tržby v priemysle medziročne klesli o 3,2 %.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Tržby vo vybraných odvetviach hospodárstva ani v auguste nedosiahli úroveň predchádzajúceho roka, najväčší prepad pretrvával v stavebníctve. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Z jednotlivých konkrétnych činností aj v auguste najväčší pokles tržieb zaznamenali činnosti cestovných agentúr a kancelárií, ich tržby boli medziročne nižšie o 80 %. Po dlhodobom raste, klesli druhý mesiac po sebe aj tržby v počítačovom programovaní. Priaznivý bol vývoj najmä v pozemnej doprave a doprave potrubím, kde tržby po piatich mesiacoch poklesu znova rástli. Najviac si prilepšili herne a stávkové kancelárie, ktorých tržby sa medziročne zvýšili o 17,6 %.

V porovnaní s júlom sa v auguste tržby za vlastné výkony a tovar najpriaznivejšie vyvíjali v priemysle, kde vzrástli o 0,7 %. Medzimesačný rast dosiahli aj v doprave a skladovaní a vo vybraných trhových službách, u obidvoch zhodne o 0,4 %. Menej priaznivý bol vývoj v stavebníctve a v informačných a komunikačných činnostiach. V obidvoch odvetviach došlo k poklesu tržieb, v stavebníctve o 6,2 % a v informačných a komunikačných činnostiach o 1,1 %.

Tržby v priemysle medziročne klesli o 3,2 %. Vývoj ovplyvnil pokles v dodávke vody a odpadoch o 6,4 %; dodávke elektriny a plynu o 5,1 %; priemyselnej výrobe o 2,9 % a rast v ťažbe a dobývaní o 3,1 %. Zo špeciálnych zoskupení priemyselných odvetví, ktoré sa najviac podieľali na celkovom poklese tržieb, najvýznamnejšie zníženie zaznamenali vo výrobe kovov o 9,3 %, ostatnej výrobe o 18,6 %, dodávke elektriny a plynu o 5,1 %, výrobe drevených výrobkov o 10,2 % a vo výrobe strojov o 8,9 %. Tržby v stavebníctve klesali šiesty mesiac po sebe, oproti augustu 2019 boli nižšie o 18,4 %, čo bol najväčší pokles od októbra 2016.

Za osem mesiacov roku 2020 tržby za vlastné výkony a tovar v priemysle medziročne klesli o 14,7 %, pričom najviac sa znížili vo výrobe dopravných prostriedkov o 21,8 %. Tržby v stavebníctve sa za osem mesiacov v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 znížili o 10,3 %.