Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Trenčiansky kraj chce budovať ďalší úsek cyklotrasy na hornej Nitre

Ilustračná foto. Foto: TASR – František Iván

V rámci projektu plánujú vybudovať aj automatický sčítač cyklistov a cyklistické odpočívadlo.

Partizánske 24. novembra (TASR) - Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) chce pokračovať v budovaní cyklotrasy na hornej Nitre. Úsek od Partizánskeho po Zemianske Kostoľany (okres Prievidza) plánuje vybudovať z prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), z rovnakých fondov vybuduje i prvý úsek na území Partizánskeho.

Cieľom projektu je zvýšenie atraktívnosti a prepravnej kapacity cyklistickej dopravy na celkovom počte prepravených osôb. "Stanovený cieľ sa naplní vybudovaním novej cyklodopravnej trasy spájajúcej sedem miest a obcí a ich osem katastrálnych území - Partizánske, Malé Uherce, Malé Kršteňany, Veľké Uherce, Pažiť, Čereňany, Chalmová a Bystričany, v celkovej dĺžke 10,399 kilometra," načrtla krajská samospráva.

Cyklotrasa bude na začiatku a na konci úseku podľa nej pripojená na ďalšie samostatné úseky. Úsek sa začína na účelovej komunikácii Slovenského vodohospodárskeho podniku situovanej v berme rieky Nitra, ktorá podjazdom križuje železničnú trať Chynorany – Prievidza, a končí sa pri termálnom kúpalisku v Chalmovej. Súčasťou objektu bude i automatický sčítač cyklistov, ktorý vo forme senzora zabudujú do povrchu vozovky, ako i drobná architektúra a cyklistické odpočívadlo.

Náklady na vybudovanie cyklistickej trasy odhadol TSK na 2.237.760 eur, nenávratný finančný príspevok (NFP) bude žiadať vo výške 2.125.872 eur. Podanie žiadosti odobrili krajskí poslanci na svojom rokovaní tento týždeň.

Z IROP bude krajská samospráva financovať i prvý úsek hornonitrianskej cyklotrasy z centra Partizánskeho do mestskej časti Šimonovany za 1.083.549,89 eura, NFP jej riadiaci orgán schválil vo výške 1.029.372,40 eura. Dodávateľa prác vyberá cez verejnú súťaž.