Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

TUI plánuje získať na trhu kapitál vo výške 1,1 miliardy eur

Na archívnej snímke z 21. júla 2021 cestujúci stoja pred check-inom cestovnej kancelárie Tui na letisku v Hannoveri. Foto: TASR/DPA

Po navýšení kapitálu sa hotovosť a dostupné nástroje TUI zvýšia na 4,5 miliardy eur z 3,4 miliardy eur 4. októbra.

Hannover 6. októbra (TASR) - Nemecká cestovná kancelária TUI Group v stredu uviedla, že plánuje získať na trhu kapitál vo výške 1,1 miliardy eur na splatenie tzv. pandemického dlhu, keďže koncom leta zaznamenala nárast rezervácií dovoleniek.

TUI si vzala pôžičky vo výške viac ako 4 miliardy eur a nemecká vláda jej poskytla niekoľko záchranných balíkov po vypuknutí pandémie nového koronavírusu, ktorá zvlášť tvrdo zasiahla cestovný ruch. Cestovné obmedzenia počas veľkej časti minulého roka a na začiatku tohto roka zastavili predaj zájazdov.

Ale toto leto cestovanie po Európe ožilo. TUI sa preto rozhodla pre zvýšenie kapitálu, pričom najväčší akcionár spoločnosti, rodina Mordashovovcov, plánuje prevziať všetky upisovacie práva súvisiace s jeho 32-% podielom v skupine.

Zvýšenie kapitálu nám umožní urobiť významný krok bližšie k nášmu cieľu, ktorým je rýchle splatenie vládnych pôžičiek,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ TUI Fritz Joussen.

Cestovná kancelária uviedla, že počet rezervácií toto leto dosiahol 5,2 milióna. Na porovnanie, počas "typického leta" eviduje skupina približne 9 miliónov letných rezervácií. Tento rok ťažila najmä z nárastu dopytu v auguste, ku ktorému prispeli predovšetkým zákazníci z Nemecka a Holandska.

Skupina TUI vzhľadom na zmiernenie obmedzení očakáva aj cez túto zimu nárast cestovania a plánuje prevádzkovať 60 % až 80 % svojho bežného programu. Odhaduje tiež, že do leta 2022 sa objemy vrátia na úroveň pred pandémiou.

Po navýšení kapitálu sa hotovosť a dostupné nástroje TUI zvýšia na 4,5 miliardy eur z 3,4 miliardy eur 4. októbra.