Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Turecká centrálna banka nečakane znížila kľúčovú úrokovú sadzbu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Líra sa od začiatku cyklu znižovania úrokových sadzieb centrálnej banky v minulom roku prepadla o viac ako 45 %.

Ankara 22. septembra (TASR) - Turecká centrálna banka vo štvrtok opäť prekvapila trhy, keď nečakane znížila kľúčovú úrokovú sadzbu napriek ohromujúcej inflácii, ktorá už prekročila 80 % a ďalej stúpa. TASR o tom informuje na základe správy AP.

Banka na svojom septembrovom zasadnutí znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o 100 bázických bodov na 12 %, aj keď sa miera inflácie v auguste vyšplhala na 80,21 % a centrálne banky na celom svete idú opačným smerom a sprísňujú menovú politiku.

Tento krok zrazil tureckú líru na historické minimum oproti doláru, pričom sa dotkla úrovne 18,42 TRY/USD. To bol horší výsledok ako predchádzajúce rekordné minimum 18,36 TYR/USD vlani v decembri. Neskôr líra časť strát zmazala a o 14.23 h SELČ dosiahla kurz 18,37 TYR/USD.

Turecká centrálna banka už v auguste zaskočila trhy, keď tiež znížila kľúčovú úrok o 100 bázických bodov. Rozhodnutie znížiť náklady na pôžičky aj v septembri prijala banka aj napriek prepadu líry, prudko stúpajúcim spotrebiteľským cenám a nevyváženému bežnému účtu.

Líra sa od začiatku cyklu znižovania úrokových sadzieb centrálnej banky v minulom roku prepadla o viac ako 45 %. Znehodnocovanie tureckej meny pravdepodobne ešte zintenzívni finančné starosti obyvateľov.

Postup tureckej centrálnej banky ostro kontrastuje s prístupom väčšiny ostatných bánk, ktoré sa snažia bojovať zvyšovaním úrokov proti prudkému nárastu spotrebiteľských cien. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je však dlhodobým kritikom vysokých úrokových sadzieb a v rozpore s tradičnou ekonomickou teóriou tvrdí, že vysoké úroky infláciu skôr spôsobujú, než by ju obmedzovali.

Erdogan od roku 2019 odvolal troch guvernérov centrálnej banky, ktorí sa pokúsili o konvenčnejší ekonomický kurz.

"Inflácia nie je ochromujúcou ekonomickou hrozbou," povedal Erdogan tento týždeň v rozhovore pre PBS NewsHour.

Centrálna banka zníženie úrokov odôvodnila pretrvávajúcimi náznakmi spomalenia ekonomiky a zopakovala, že očakáva dezinfláciu alebo spomalenie miery inflácie.

"Kľúčové indikátory za 3. štvrťrok naďalej ukazujú, že ekonomická aktivita stráca dynamiku v dôsledku klesajúceho zahraničného dopytu," uviedol politický výbor banky.

"Je dôležité, aby sa udržali podporné finančné podmienky, aby sa zachovala dynamika rastu priemyselnej výroby a pozitívny trend v zamestnanosti," dodal výbor s odkazom na rastúcu neistotu v globálnom hospodárstve a eskaláciu geopolitického rizika.