Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Turecká centrálna banka opäť znížila hlavnú úrokovú sadzbu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kurz tureckej meny sa dostal na nové historické minimum, keď sa priblížil k 11 líram za dolár.

Ankara 18. novembra (TASR) - Turecká centrálna banka opätovne znížila hlavnú úrokovú sadzbu, už tretí mesiac po sebe. Pokračuje tak v menovej politike, ktorú presadzuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Menový výbor tureckej centrálnej banky znížil vo štvrtok hlavnú týždňovú repo sadzbu o 100 bázických bodov na 15 %. Pokračuje tak v uvoľňovaní menovej politiky, napriek vysokej inflácii, ktorá sa pohybuje pod 20 %. V októbri banka sadzbu znížila o 200 a v septembri o 100 bázických bodov.

Najnovší krok banky viedol k ďalšiemu prepadu kurzu líry. Kurz tureckej meny sa dostal na nové historické minimum, keď sa priblížil k 11 líram za dolár.

Krátko po oznámení zníženia hlavnej úrokovej sadzby klesol kurz líry na 10,98 TRY/USD. Neskôr mena časť strát zmazala a kurz dosiahol 10,84 TRY/USD. Od začiatku novembra klesol kurz líry o viac než 10 %, čo je najhorší mesiac pre menu od augusta 2008, keď Turecko zápasilo s menovou krízou.

Podľa ekonómov tak centrálna banka pokračuje v nebezpečnom kurze, keď bez ohľadu na extrémnu mieru inflácie uvoľňuje menovú politiku. "Zdá sa, že prudký pokles kurzu líry v predchádzajúcich dňoch nebol pre tureckú centrálnu banku dostatočný, aby sa vzoprela tlaku prezidenta Erdogana," povedal Jason Tuvey z Capital Economics. "Aký bude ďalší vývoj udalostí, to sa skutočne teraz nedá odhadnúť," dodal.

Turecká mena stratila zo svojej hodnoty od začiatku tohto roka 32 %, práve pre obavy z predčasného a riskantného uvoľňovania menovej politiky. Jej situáciu v týchto dňoch ešte zhoršilo vyhlásenie tureckého prezidenta, že "bude proti úrokovým sadzbám bojovať až do konca".