Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Turecká centrálna banka ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Výbor pre menovú politiku vo štvrtok uviedol, že sa rozhodol nechať kľúčovú úrokovú sadzbu na úrovni 50 %, ale naďalej veľmi pozorne sleduje inflačné riziká.

Istanbul 23. mája (TASR) - Turecká centrálna banka na svojom májovom zasadnutí ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu stabilnú, už druhý mesiac po sebe, aj keď krajina zápasí s prudko rastúcou infláciou. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Výbor pre menovú politiku vo štvrtok uviedol, že sa rozhodol nechať kľúčovú úrokovú sadzbu na úrovni 50 %, ale naďalej veľmi pozorne sleduje inflačné riziká.

Banka pred lokálnymi voľbami, ktoré sa konali 31. marca, nečakane zvýšila kľúčový úrok zo 45 % na 50 %, keďže vysoká inflácia stále spôsobuje problémy vláde prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Medziročná miera inflácie v Turecku v apríli stúpla na 69,8 % z marcových 68,5 %.

Menový výbor preto pozorne sleduje infláciu a vplyv prísnej menovej politiky centrálnej banky na úvery a dopyt. Podľa predstaviteľov výboru inflačné tlaky pretrvávajú v dôsledku vysokých cien potravín a služieb a aj geopolitických rizík.

Pri pohľade do budúcnosti bude centrálna banka pokračovať v prísnej menovej politike, kým nedosiahne výrazný pokles inflácie. Ak sa inflácia zhorší, jej politika sa bude ďalej sprísňovať.

Cieľom banky je stlačiť infláciu na 5 % v strednodobom časovom horizonte, robiť rozhodnutia založené na údajoch z ekonomiky a využívať všetky dostupné nástroje na zabezpečenie cenovej stability, uvádza sa vo vyhlásení.

Turecký minister financií Mehmet Simsek v stredu (22. 5.) povedal, že inflácia dosiahne v máji svoj vrchol a potom začne klesať.

"Od letných mesiacov bude inflácia veľmi rýchlo klesať," povedal pre turecké médiá.

Vláda tento mesiac oznámila trojročný plán úsporných opatrení zameraných na zníženie verejných výdavkov s cieľom znížiť infláciu. Turecko okrem iných opatrení obmedzí nábor štátnych zamestnancov a výdavky na ich dopravu.