Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Turecká centrálna banka ponechala úrokovú sadzbu na úrovni 9 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

To znamená koniec cyklu znižovania úrokových sadzieb.

Ankara 19. januára (TASR) - Turecká centrálna banka na svojom zasadnutí v januári 2023 ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu na úrovni 9 %, ako už predtým signalizovala. To znamená koniec cyklu znižovania úrokových sadzieb. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics.

Menový výbor tureckej centrálnej banky vo štvrtok v súlade s očakávaniami ponechal svoju základnú týždňovú repo sadzbu na úrovni 9 % po tom, ako ju vlani v novembrovom znížil o 150 bázických bodov z 10,5 % a oznámil, že končí so stláčaním úrokových sadzieb.

Toto rozhodnutie nasledovalo po znížení úrokových sadzieb o 10 percentuálnych bodoch od septembra 2021, čo spôsobilo prepad tureckej meny líra, prudký nárast spotrebiteľských cien a hlboko nevyvážený bežný účet.

Medziročná miera inflácie v Turecku vlani v decembri klesla na 64 % po tom, ako sa v októbri vyšplhala na 86 %, keďže slabá mena zhoršila prudký nárast cien energií, ktoré musí Turecko dovážať.

Od začiatku znižovania sadzieb centrálnej banky klesla líra o 55 % a pohybovala sa na rekordných minimách.

Výbor pre menovú politiku centrálnej banky medzitým uviedol, že proces stláčania inflácie k 5 % by sa mal začať zavádzaním ďalších opatrení, ktoré prinesú menovú a cenovú stabilitu.