Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Turecká centrálna banka znížila kľúčový úrok o 150 bodov na 10,5 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Turecká líra po oznámení rozhodnutia padla voči doláru na historické minimum 18,6150 TRY/USD. Od začiatku roka sa už oslabila o 29 % po poklese o 44 % v roku 2021.

Istanbul 20. októbra (TASR) - Turecká centrálna banka vo štvrtok opäť prekvapila trhy, keď znížila kľúčovú úrokovú sadzbu viac, než sa očakávalo. A to aj napriek tomu, že inflácia v krajine prekročila 83 %. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a CNBC.

Menový výbor tureckej centrálnej banky vo štvrtok skresal svoju základnú 1-týždňovú repo sadzbu o 150 bázických bodov z 12 % na 10,5 % a avizoval, že bude pokračovať v cykle uvoľňovania menovej politiky. Analytici počítali so znížením o 100 bázických bodov.

Tempo rastu spotrebiteľských cien sa v septembri zrýchlilo na 24-ročné maximum 83,45 %.

Podľa vyhlásenia menového výboru dôvodom zníženia sadzieb bola potreba uvoľnenia finančných podmienok na podporu rastu priemyselnej produkcie a pozitívneho vývoja zamestnanosti. "Výbor zhodnotil, že na najbližšom zasadnutí prijme podobný krok a ukončí cyklus znižovania sadzieb."

Turecká líra po oznámení rozhodnutia padla voči doláru na historické minimum 18,6150 TRY/USD. Od začiatku roka sa už oslabila o 29 % po poklese o 44 % v roku 2021.

Turecká centrálna banka zaskočila trhy už v auguste rovnako ako v septembri, keď znížila kľúčovú úrok vždy o 100 bázických bodov, aj napriek prepadu líry a vysokej inflácii.

Postup tureckej centrálnej banky ostro kontrastuje s prístupom väčšiny ostatných bánk, ktoré sa snažia s vysokou infláciou bojovať sprísňovaním menovej politiky. Hlavným dôvodom je tlak tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý je dlhodobým kritikom vysokých úrokových sadzieb a v rozpore s tradičnou ekonomickou teóriou tvrdí, že vysoké úroky sú príčinou a nie brzdou vysokej inflácie. Erdogan od roku 2019 odvolal troch guvernérov centrálnej banky, ktorí sa pokúsili o konvenčnejší ekonomický kurz.