Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Turecká centrálna banka znížila sadzby, líra padla na rekordné minimum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štvrtkové zníženie sadzieb prichádza po tom, čo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan minulý týždeň vymenil dvoch kľúčových predstaviteľov centrálnej banky.

Istanbul 21. októbra (TASR) - Turecká centrálna banka opäť uvoľnila menovú politiku a turecká líra padla na nové rekordné minimum.

Turecká centrálna banka znížila kľúčovú 1-týždňovú repo sadzbu o 200 bázických bodov na 16 % z 18 %. A to aj napriek varovaniam analytikov, že ďalšie zníženie sadzieb môže oslabiť líru a podporiť už aj tak vysokú infláciu.

Kurz líry voči doláru bezprostredne po rozhodnutí padol o 2,9 % na nové historické minimum 9,47 TRY/USD. Neskôr líra zmazala časť strát a obchodovala s mínusom 2,3 % pri kurze 9,4325 TRY/USD. Kurz líry voči euru sa pohyboval nad hranicou 11 TRY/EUR.

Už septembrové zníženie kľúčovej sadzby o 100 bodov, ktoré bolo prvým za viac než 1 rok, výrazne negatívne ovplyvnilo líru, a tá sa odvtedy nepretržite oslabovala.

Svetová banka (SB) tento mesiac varovala pred finančnou nestabilitou tureckých trhov, ak bude centrálna banka pokračovať v znižovaní sadzieb. "Pokračovanie v uvoľňovaní menovej politiky môže ešte viac oslabiť dôveru investorov, zvýšiť volatilitu na trhu a ohroziť makrofinančnú stabilitu," uviedla SB.

Turecká líra sa od roku 2018 znehodnotila o 60 % a spomedzi mien rozvíjajúcich sa trhov má jednu z najhorších výkonností.

Štvrtkové zníženie sadzieb prichádza po tom, čo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý je hlasným odporcom vysokých sadzieb, minulý týždeň vymenil dvoch kľúčových predstaviteľov centrálnej banky. Dôveru v jej nezávislosť výrazne naštrbili Erdoganove intervencie, keď počas uplynulých dvoch rokoch vymenil troch guvernérov.