Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Ekonomika

Turecká centrálna banka zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 35 %

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Menový výbor tureckej centrálnej banky vo štvrtok zvýšil svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 500 bázických bodov z 30 % na 35 %. Rozhodnutie bolo v súlade s prognózami ekonómov.

Istanbul 26. októbra (TASR) - Turecká centrálna banka v súlade s očakávaniami opäť výrazne sprísnila menovú politiku. Dôvodom je snaha o ochladenie vysokej inflácie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Ruters.

Menový výbor tureckej centrálnej banky vo štvrtok zvýšil svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 500 bázických bodov z 30 % na 35 %. Rozhodnutie bolo v súlade s prognózami ekonómov.

Centrálna banka rozhodnutie zdôvodnila vysokou infláciou. Tempo rastu spotrebiteľských cien bolo totiž v 3. štvrťroku vyššie, ako očakávala. Preto musí v snahe o ukotvenie inflačných očakávaní sprísňovať menovú politiku. Dodala však, že reťazové účinky daňových zmien, rastu miezd a výmenných kurzov sa už "do veľkej miery skončili". Banka dodala, že bude pokračovať v postupnom sprísňovaní menovej politiky, kým sa výrazne nezlepší inflačný výhľad.

Turecká centrálna banka zdvihla svoju kľúčovú úrokovú sadzbu rovnako o 500 bázických bodov aj v septembri. Razantným zvyšovaním sadzieb sa snaží dať bodku za dlhým obdobím neortodoxnej menovej politiky, počas ktorého sadzby znižovala aj napriek prudkému zrýchľovaniu inflácie.

Obrat sa začal v júni, keď prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý bol zástancom tejto kontroverznej menovej politiky, vymenoval do čela centrálnej banky bývalú bankárku z Wall Street Hafizu Gaye Erkanovú. Kľúčová sadzba odvtedy vzrástla z 8,5 % a ekonómovia tvrdia, že sa bude musieť zvýšiť ešte viac.

Centrálna banka očakáva, že inflácia sa na konci roka bude pohybovať okolo 60 %. V septembri sa medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien zrýchlilo na 61,5 % z 58,9 % v auguste a 47,8 % v júli.