Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Turecká inflácia sa v júli zrýchlila na 79,6 %

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Tempo rastu cien zostáva enormné.

Ankara 3. augusta (TASR) - Turecká inflácia pokračovala minulý mesiac v raste. Aj keď jej zrýchlenie bolo slabšie, než sa očakávalo, tempo rastu cien zostáva enormné, blíži sa k 80 %.

Index spotrebiteľských cien v júli medziročne vyskočil o 79,6 % po náraste o 78,6 % v júni, uviedol turecký štatistický úrad. Analytici počítali s akceleráciou inflácie až na 80,2 %.

Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú volatilné ceny potravín a energií, sa zrýchlila na 61,7 % z 57 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny stúpli o 2,4 %.

Obrovské cenové tlaky sú aj na veľkoobchodnej úrovni. Ceny výrobcov v júli vzrástli o vyše 144 % po +138 % v predchádzajúcom mesiaci.

Medzi hlavné dôvody vysokej inflácie patrí aj oslabovanie líry spôsobené menovou politikou centrálnej banky, ktorá pod tlakom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana odmieta primerane zvýšiť úrokové sadzby.

Turecká centrálna banka v júli ponechala siedmy mesiac po sebe svoju hlavnú sadzbu na 14 %. Reálne úrokové sadzby v Turecku, teda sadzby po úprave o infláciu, sú v rámci sveta najhlbšie v negatívnom pásme.

Experti prognózujú, že turecká inflácia dosiahne svoj vrchol kolo 91 % v 3. kvartáli, a potom sa na konci roka spomalí na 69 %.