Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Turecká líra dosahuje rekordné minimum po znovuzvolení Erdogana

Priaznivci tureckého prezidenta a prezidentského kandidáta Ľudovej aliancie Recepa Tayyipa Erdogana mávajú v nedeľu 28. mája 2023 tureckými vlajkami v prezidentskom paláci v tureckej Ankare. Foto: TASR/AP

Líra na začiatku obchodovania v Európe klesla na 20,065 TYR/USD, čím prekonala predchádzajúce rekordné minimum z piatku (26.5.).

Londýn/Ankara 29. mája (TASR) - Turecká líra dosiahla v pondelok nové rekordné minimá voči doláru, hoci turecké akcie vzrástli potom, čo si doterajší prezident Recep Tayyip Erdogan zabezpečil víťazstvo v nedeľňajších (28.5.) voľbách. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Líra na začiatku obchodovania v Európe klesla na 20,065 TYR/USD, čím prekonala predchádzajúce rekordné minimum z piatku (26.5.).

Líra sa od začiatku roka prepadla o približne 7 % a za uplynulé desaťročie stratila viac ako 90 % zo svojej hodnoty. Turecká ekonomika je totiž v zovretí cyklov rozmachu a pádu a zápasí s vysokou infláciou.

Od menovej krízy v roku 2021 prevzali turecké úrady čoraz aktívnejšiu úlohu na devízových trhoch, pričom denné pohyby boli neprirodzene malé a väčšinou viedli k oslabeniu líry, zatiaľ čo devízové a zlaté rezervy sa zmenšovali.

"Erdoganovo víťazstvo zaznamená ďalší tlak na tureckú líru," povedal Benjamin Picton, hlavný stratég v Rabobank.

Erdogan zvíťazil v prezidentských voľbách napriek rokom otrasov v ekonomike, ktoré kritici pripisujú jeho neortodoxnej hospodárskej politike, pričom opozícia sa zaviazala, že to zvráti.

Medzitým sa turecké akcie tešili zo ziskov, pričom index BIST-100 vzrástol o 3,5 % a bankový index o viac ako 1 %. Podiel zahraničných správcov aktív, ktorí vlastnia turecké akcie, sa však v uplynulých rokoch zmenšil a trh ťahajú najmä miestni investori.

"Víťazstvo Erdogana neponúka žiadne pohodlie pre žiadneho zahraničného investora," povedal Hasnain Malik, vedúci výskumu akcií v Tellimer.

Erdoganovo prekvapivo silné výsledky už v prvom kole volieb 14. mája spustili výpredaj tureckých dlhopisov v zahraničných menách a prudký nárast nákladov na poistenie jeho dlhu pre slabnúce nádeje na zmenu hospodárskej politiky.

Turecké dlhopisy denominované v dolároch minulý týždeň klesli na najnižšiu úroveň za minimálne šesť mesiacov.

Očakáva sa, že obchodovanie bude v pondelok slabé, keďže mnohé trhy v Európe, ako aj v Spojených štátoch sú pre sviatky zatvorené.