Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Turecká líra klesla voči doláru na rekordné minimum

Turecký muž počíta turecké líry pred zmenárňou na trhu v Istanbule, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podľa londýnskeho analytika Timothyho Asha bol augustový vývoj inflácie sklamaním a ukázal, že turecká centrálna banka v podstate prehrala boj s infláciou.

Istanbul 3. septembra (TASR) - Turecká líra vo štvrtok klesla na historické minimum. Jej kurz voči doláru sa oslabil približne o 0,6 % až na 7,436 TRY/USD.

Správa tureckého štatistického úradu ukázala, že spotrebiteľské ceny v auguste medziročne stúpli o 11,77 %. Motorom inflácie bol nárast cien služieb, potravín a zdravotnej starostlivosti.

Turecká líra patrí medzi najviac sa oslabujúce meny rozvíjajúcich sa krajín. Od začiatku tohto roka voči doláru stratila už vyše 20 %.

Turecká ekonomika bola krehká už pred koronakrízou a v 2. kvartáli pre pandémiu medziročne padla o 9,9 %.

Podľa londýnskeho analytika pre rozvíjajúce sa trhy Timothyho Asha bol augustový vývoj inflácie sklamaním a ukázal, že turecká centrálna banka v podstate prehrala boj s infláciou alebo ho považuje za druhoradý voči podpore rastu.

Turecká centrálna banka v auguste ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu na úrovni 8,25 %. Najbližšie sa menová rada banky stretne 24. septembra.