Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Turecká líra sa prudko oslabila a dostala sa už nad 11 TRY/USD

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Líra voči doláru padla až o 6 % na 11,3118 TRY/USD. To bolo jej najprudšie oslabenie za 8 mesiacov.

Ankara 18. novembra (TASR) - Turecká líra sa ocitla vo voľnom páde a dostala sa na nové rekordné minimá. Jej kurz sa už dostal nad 11 TRY/USD. Turecká centrálna banka totiž znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu tretí mesiac po sebe. Tým, že realizuje menovú politiku, ktorú požaduje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ohrozuje cenovú stabilitu a podkopáva dôveru investorov.

Líra voči doláru padla až o 6 % na 11,3118 TRY/USD. To bolo jej najprudšie oslabenie za 8 mesiacov.

Turecká centrálna banka znížila 1-týždňovú repo sadzbu o 100 bázických bodov na 15 %. Banka však uviedla, že uvažuje o tom, že v decembri ukončí cyklus uvoľňovania menovej politiky.

Centrálna banka znížila úrokové sadzby napriek tomu, že inflácia v krajine sa v októbri zrýchlila na takmer 20 %. Na tejto úrovni sa naposledy nachádzala pred tromi rokmi počas menovej krízy. Turecká centrálna banka pod tlakom prezidenta Erdogana od septembra skresala úrokové sadzby o 400 bázických bodov, čo spôsobilo, že reálne sadzby klesli výrazne pod nulu.

Kroky tureckej centrálnej banky ostro kontrastujú so sprísňovaním menovej politiky v niektorých veľkých rozvíjajúcich sa ekonomikách. Úrokové sadzby v Južnej Afrike vzrástli vo štvrtok prvýkrát za 3 roky a v Mexiku sadzby stúpli minulý týždeň.

Podľa expertov bolo zníženie úrokových sadzieb politicky motivované a turecká centrálna banka definitívne stratila dôveryhodnosť.

Od septembra, keď centrálna banka začala znižovať úrokové sadzby, sa turecká líra voči doláru oslabila o viac než 20 %. Líra zrejme zaznamená celoročný pokles deviaty rok po sebe.