Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Turecká vláda oznámila mimoriadne opatrenia na posilnenie líry

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Erdogan po stretnutí kabinetu uviedol, že nové opatrenia zabezpečia, že občania nebudú musieť konvertovať svoju líru na cudziu menu, pričom vláda prijme ďalšie kroky na pomoc exportérom a dôchodcom.

Ankara 20. decembra (TADR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan predstavil v pondelok sériu mimoriadnych opatrení na posilnenie tureckej líry vrátane nového programu, ktorý má ochrániť úspory v miestnej mene pred výkyvmi. A znova bránil svoju politiku nízkych úrokových sadzieb, aj keď sa líra ďalej prepadá na rekordné minimá.

Erdogan po stretnutí kabinetu uviedol, že nové opatrenia zabezpečia, že občania nebudú musieť konvertovať svoju líru na cudziu menu, pričom vláda prijme ďalšie kroky na pomoc exportérom a dôchodcom.

Vláda podľa neho nahradí straty, ktoré utrpeli držitelia vkladov v lírach, ak pokles líry voči tvrdým menám prekročí úrokové sadzby sľúbené bankami, povedal Erdogan po schôdzi kabinetu.

Vyhlásil tiež, že od nového modelu založeného na nízkych úrokových sadzbách sa už „nedá vrátiť späť“ a dodal, že zníženie úrokových sadzieb centrálnou bankou by prinieslo pokles inflácie – z vyše 21 % v novembri – „v priebehu mesiacov“. Zopakoval, že kolísanie výmenných kurzov a cien nie je založené na ekonomických fundamentoch.

Pokles líry sa po Erdoganovom vyhlásení zmiernil potom, ako sa v priebehu pondelka prepadla až o 10,6 %. O 18.45 h SEČ bol jej kurz oproti doláru nižší o 5,9 % na úrovni 17,4240 TYR/USD.

„Odteraz už nikto z našich občanov nebude musieť previesť svoje vklady z tureckej líry do cudzích mien pre obavy, že výkyvy výmenného kurzu by mohli vymazať jeho zisky z úrokových platieb,“
povedal Erdogan.

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Foto: TASR/AP


Opatrenia sú určené na zmiernenie dopytu retailových investorov po dolároch a ukončenie tri mesiace trvajúceho chaosu. Líra od septembra stratila viac ako polovicu zo svojej hodnoty voči americkému doláru, pričom jej poklesy naberali tempo potom, čo Erdogan minulý mesiac predstavil ekonomický model, ktorý sa spolieha na nižšie úrokové sadzby z pôžičiek a lacnejšiu menu.

V očiach prezidenta sa Turecko môže oslobodiť od závislosti na tokoch zahraničného kapitálu tým, že sa vzdá starých politík, ktoré uprednostňovali vyššie úrokové sadzby a väčší prílev kapitálu. Je presvedčený, že nižšie úroky obmedzia aj rast spotrebiteľských cien – čo je presný opak konsenzuálneho názoru medzi svetovými centrálnymi bankármi.

Túto myšlienku testoval od septembra, keď centrálna banka začala znižovať úrokové sadzby vzhľadom na prudko stúpajúce spotrebiteľské ceny. Následná menová pozícia nakoniec nechala líru neukotvenú, pričom sa takmer každý deň prepadala na nové rekordné minimá.

Kolaps meny sa takmer cez noc premietol do spotrebiteľských cien, čo viedlo k nekontrolovateľnej inflácii. Zamestnanci supermarketov sotva dokázali držať krok s meniacimi sa etiketami. Chudobnejší Turci a dôchodcovia začali v ostatných týždňoch vytvárať dlhé rady pred mestskými stánkami s dotovaným chlebom, zatiaľ čo popredné podnikateľské združenia v krajine začali verejne útočiť na vládu za destabilizáciu ekonomiky.