Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Turecko napriek vysokej inflácii nezmenilo úrokové sadzby

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Podľa oficiálnych čísel medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v krajine už prekročilo 70 %, keď sa v máji dostalo na takmer 74 %.

Istanbul 23. júna (TASR) - Turecká centrálna banka naďalej ide proti globálnemu trendu sprísňovania menových politík. Napriek tomu, že inflácia v krajine je jedna z najvyšších na svete, úrokové sadzby ponechala nezmenené.

Rozhodnutie menového výboru na pravidelnom mesačnom zasadnutí prichádza dva týždne po tom, ako prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý je dlhodobým kritikom vysokých úrokových sadzieb, poprel, že Turecko má problémy s infláciou.

Podľa oficiálnych čísel medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v krajine už prekročilo 70 %, keď sa v máji dostalo na takmer 74 %. Nezávislé odhady však tvrdia, že reálna inflácia je ešte oveľa vyššia.

Inflačná špirála zdecimovala životnú úroveň Turkov a výrazne znížila podporu politiky prezidenta Erdogana, ktorý je na čele krajiny už dve desaťročia. Erdogan prisľúbil, že úrokové sadzby sa nebudú zvyšovať do najbližších volieb, ktoré sa majú konať v júni 2023.

"Nemáme problém s infláciou. Máme problém so životnými nákladmi," povedal Erdogan tento mesiac.

Centrálna banka uviedla, že dôvodom zvýšenia cien sú "dočasné globálne faktory", a ponechala svoju hlavnú úrokovú sadzbu na 14 % šiesty mesiac po sebe.

Ekonómovia varujú, že neochota Turecka pripojiť sa k zvyšovaniu sadzieb, ktorým centrálne banky ostatných krajín bojujú s infláciou, môže spôsobiť kolaps tureckej líry.