Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Turecko nezavedie kapitálové kontroly, tvrdí minister Albayrak

Turecký minister financií Berat Albayrak, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zdravie verejných financií by mali zlepšiť ambiciózne úsporné opatrenia.

Ankara 16. augusta (TASR) - Turecký minister financií Berat Albayrak odmietol prípadné kapitálové kontroly. To nikdy nebolo na programe, povedal Albayrak vo štvrtok v rámci telefonickej konferencii s investormi.

Turecká vláda pracuje na pláne zníženia vysokej inflácie a schodku bežného účtu platobnej bilancie, uviedol ďalej podľa účastníkov konferencie Albayrak. Prioritou je však pribrzdenie inflácie.

Turecký bankový sektor je zdravý a silný, uistil Albayrak a poukázal na posledné záťažové testy. Turecká centrálna banka okrem toho disponuje devízovými rezervami vyše 90 miliárd USD (okolo 79 miliárd eur).

Zdravie verejných financií by mali zlepšiť ambiciózne úsporné opatrenia. Nedávne prudké kolísania na tureckých finančných trhoch neboli spôsobené ekonomickými faktormi, tvrdil Albayrak.

Líra už mesiace oslabuje, ale jej prepad sa v piatok (10.8.) a pondelok (13. 8.) výrazne prehĺbil pre vyostrenie diplomatického sporu s USA, ktoré požadujú od Turecka prepustenie amerického pastora Andrewa Brunsona, ktorého v Turecku obviňujú zo špionáže a terorizmu. Washington v piatok zdvojnásobil clá na dovoz tureckej ocele a hliníka. Ankara prijala odvetné clá v stredu (15. 8.).

Líra sa po tom, čo turecká centrálna banka prijala krízové opatrenia, mierne zostavila. V stredu ju podporil prísľub Kataru, že v Turecku investuje 15 miliárd USD.

(1 EUR = 1,1370 USD)