Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Istanbule dosiahla vyše 34 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

K prudkému rastu cien v minulom roku sa od roka 2022 pridáva výrazné zvýšenie cien elektriny a plynu.

Ankara 2. januára (TASR) - Inflácia v najväčšom tureckom meste Istanbul, ktoré je domovom zhruba pätiny tureckej populácie, dosiahla v závere roka viac než 34 %, čo je najprudší rast spotrebiteľských cien za posledné desaťročie. Navyše, turecké domácnosti čaká ďalšie zhoršenie životných podmienok. Vláda od tohto roka totiž prudko zvýšila ceny elektrickej energie a plynu a zdraželi aj pohonné látky, poistky na autá a niektoré mýta.

Spotrebiteľské ceny v Istanbule, v ktorom žije približne 20 % z 84 miliónov obyvateľov Turecka, vzrástli v decembri medzimesačne o 9,65 %. V medziročnom porovnaní dosiahla inflácia 34,18 %, uviedla Istanbulská obchodná komora. Ceny potravín sa zvýšili v medziročnom porovnaní o takmer 15 % a napríklad ceny spotrebičov do domácnosti o viac než 20 %.

Veľkoobchodné ceny v Istanbule vzrástli v decembri oproti predchádzajúcemu mesiacu o 11,96 %. V porovnaní s decembrom 2020 sa ceny vo veľkoobchode zvýšili o viac než 47 %.

K prudkému rastu cien v minulom roku sa od roka 2022 pridáva výrazné zvýšenie cien elektriny a plynu. Turecký úrad pre reguláciu trhu s energiami informoval, že na tento rok zvyšuje ceny elektrickej energie pre komerčných odberateľov až o 125 % a pre domácnosti, kde je spotreba nižšia, približne o 50 %.

Navyše, ako informovala turecká energetická spoločnosť BOTAS, ceny plynu sa v januári zvýšili pre priemyselných odberateľov približne o 50 % a pre domácnosti o 25 %. Pre elektrárne ceny zvýšili o 15 %.

Najnovšie úpravy tak podľa všetkého výrazne zrýchlia celkovú medziročnú infláciu v Turecku, ktorá v novembri dosiahla vyše 21 % a za december sa očakáva presiahnutie 30-percentnej hranice. Výrazne sa pod tento vývoj podpísal prepad kurzu tureckej meny v dôsledku menovej politiky centrálnej banky. Tá pod tlakom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana napriek vysokej inflácii neustále znižovala úrokové sadzby.

Kurz tureckej líry klesol v roku 2021 oproti doláru o 44 %. Najvýraznejší pokles zaznamenala mena od septembra, keď centrálna banka začala s výrazným znižovaním kľúčovej úrokovej sadzby. Od daného mesiaca ju banka znížila až o 500 bázických bodov.