Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Turecko žiada dôkaz o poistení od tankerov s ruskou ropou

Ilsutračné foto. Foto: TASR/AP

Zmluva z roku 1936 zaručuje slobodu plavby obchodným lodiam prechádzajúcim cez dva turecké prielivy. Zároveň však dáva Turecku právo regulovať bezpečnosť, čo je ustanovenie, ktoré teraz využíva.

Istanbul 7. decembra (TASR) - Turecko v stredu oznámilo, že začalo požadovať dôkaz o poistení od tankerov naložených ruskou ropou. Západné mocnosti zaviedli totiž začiatkom týždňa strop na cenu ruskej ropy dopravovanej po mori. TASR o tom informuje na základe správy AFP. Turecký predstaviteľ však poprel, že by toto opatrenie spomaľovalo prechod tankerov cez prielivy Bospor a Dardanely.

Európska únia (EÚ), skupina G7 (siedmich najbohatších ekonomík) a Austrália sa minulý týždeň dohodli, že zavedú cenový strop na ruskú ropu vo výške 60 USD (57,06 eura) za barel (159 litrov). To neumožňuje poistiť lode, ak prevážajú ruskú ropu s vyššou cenou. Cieľom je pripraviť Moskvu o jeden z hlavných zdrojov príjmov na financovanie vojny na Ukrajine.

Monitorovacia spoločnosť TankerTracker.com v stredu ráno uviedla, že vývoz ruskej ropy po mori sa za uplynulých 48 hodín znížil na polovicu.

Nemenovaný zdroj agentúre AFP povedal, že tureckí predstavitelia začali požadovať dôkaz o poistení od tankerov prichádzajúcich z Ruska.

A ďalší nemenovaný turecký predstaviteľ pre štátnu tlačovú agentúru Anadolu povedal, že "väčšina medzinárodných poisťovateľov" už neposkytuje krytie ruskej ropy.

"Ak by sa nedajbože v úžine stala nehoda, kto by kryl škody, ktoré môžu dosiahnuť miliardy dolárov? Kto by bol zodpovedný?" spýtal sa.

Poprel však správy západných médií, podľa ktorých sa tak v prielivoch vytvorili zápchy ruských lodí. Uiedol, že nedošlo k žiadnym "významným" zmenám v námornej doprave, a že Turecko môže prijať dodatočné opatrenia na "zabránenie preťaženiu".

Zmluva z roku 1936 zaručuje slobodu plavby obchodným lodiam prechádzajúcim cez dva turecké prielivy. Zároveň však dáva Turecku právo regulovať bezpečnosť, čo je ustanovenie, ktoré teraz využíva, aby zabezpečilo, že sú lode s ropou poistené proti úniku a iným nehodám.

Britský denník Financial Times ale napísal, že Rusko zostavilo samostatnú "tieňovú flotilu" viac ako 100 plavidiel, ktoré sa snažia obísť západné sankcie. Tieto lode údajne využívajú nezápadných poisťovateľov a predávajú ropu za vyššie ceny ako strop, ale menšiu ako na trhu, krajinám, ktoré sa neprihlásili k novým sankciám.

Podľa Financial Times Turecko púšťa tieto lode, ale zadržiava tie so západným poistným krytím.

(1 EUR = 1,0516 USD)