Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Turecký cestovný ruch dostal tento týždeň ďalší úder

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Združenie tureckých cestovných kancelárií odhaduje, že príjmy z cestového ruchu tento rok klesnú o 35 až 40 percent.

Istanbul 2. júla (TASR) - Turecký cestovný ruch dostal tento týždeň ďalší úder, ktorý signalizuje, že ani zďaleka nemá to najhoršie za sebou. Utorkový (28.6.) teroristický útok na letisku v Istanbule môže totiž potopiť všetky šance na zlepšenie príjmov v turistickom priemysle po tom, ako sa prezident Recep Tayyip Erdogan pokúsil zlepšiť vzťahy s Ruskom a Izraelom. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Pri atentáte na rušnom istanbulskom letisku zahynulo v utorok najmenej 44 ľudí a viac ako 200 ľudí utrpelo zranenia. Turecké úrady podozrievajú zo spáchania atentátu Islamský štát (IS) - podobne ako v prípade predchádzajúcich útokov, ktoré Turecko zažilo v uplynulých mesiacoch.

Atentáty však vážne poškodzujú turistický priemysel v krajine, ktorý zamestnáva približne 8 % pracovnej sily.

Počet zahraničných turistov v Turecku v máji opäť klesol, už 10. mesiac po sebe a strmšie ako v apríli. Máj je pritom prvým mesiacom novej letnej sezóny. Ale podľa najnovších údajov sa počet cudzincov, ktorí v máji navštívili Turecko znížil medziročne o 35 % po aprílovom poklese o 28 %.

Združenie tureckých cestovných kancelárií odhaduje, že príjmy z cestového ruchu tento rok klesnú o 35 až 40 %.

Útok na letisku v Istanbule zamaril optimizmus zamestnancov v cestovom ruchu, ktorí dúfali, že po tom, ako sa turecký prezident ospravedlnil Rusku za vlaňajší útok na jeho stíhačku a pokúsil sa urovnať šesť rokov trvajúci spor s Izraelom, svitá aj hotelom v krajine na lepšie časy.

Ruskí turisti totiž patrili donedávna medzi druhú najpočetnejšiu skupinu zahraničných návštevníkov v Turecku, po Nemcoch. Ale prezident Vladimir Putin uvalil na Turecko vlani sankcie za incident so stíhačkou, vrátane obmedzenia charterových letov. Podľa štatistík sa počet ruských turistov v Turecku v máji prepadol až o 92 %.

Rusko po Erdoganovom geste síce naznačilo, že plánuje zmierniť sankcie proti Ankare, ale je otázne, či sa Rusi budú hrnúť do Turecka, ktoré tento rok zažilo už päť bombových atentátov.