Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Turisti sa tešia. Opäť otvorili slávne rímske Koloseum

Incident sa udial len tesne pred začiatkom Mesiaca hrdosti komunity LGBT, ktorým je jún. Foto: TASR/AP

Prístup je možný len s rezervovanou vstupenkou a za dodržania zdravotných a hygienických podmienok, ako je zmeranie teploty či vstup s rúškom.

Rím 1. júna (TASR) - Rímske Koloseum je od pondelka opäť sprístupnené pre návštevníkov. Posledné takmer tri mesiace bolo zatvorené pre pandémiu nového koronavírusu.

"Toto je symbolická chvíľa pre Rím a pre celé Taliansko," povedala v pondelok riaditeľka Archeologického parku Koloseum Alfonsina Russová. Tento amfiteáter je jednou z najpopulárnejších turistických atrakcií Talianska. Znovuotvorenie starovekej stavby a okolitých pamiatok signalizuje zotavovanie Talianska, uviedla Russová.

Aj napriek znovuotvoreniu pandémia spôsobila výrazné zmeny návštevného režimu Kolosea. V minulosti sa tam denne nazhromaždilo zhruba 20.000 ľudí, v súčasnosti je počet návštevníkov obmedzený na 1000 až 1600 denne.

Podľa Russovej prvými návštevníkmi budú Rimania a ľudia z okolia. "Dúfam však, že sa vrátia aj medzinárodní turisti," dodala. V minulosti na zahraničných turistov pripadlo až 70 % z celkového počtu návštevníkov Kolosea.

Prístup je možný len s rezervovanou vstupenkou a za dodržania zdravotných a hygienických podmienok, ako je zmeranie teploty či vstup s rúškom.

Koloseum sa zavrelo 8. marca, keď talianska vláda zaviedla obmedzenia na zastavenie pandémie nového koronavírusu. S uvoľňovaním reštrikcií sa otvára čoraz viac známych a obľúbených talianskych turistických atrakcií.

Taliansko od stredy (3. 6.) umožní prístup dovolenkárom a dúfa, že cestovný ruch sa opäť naštartuje. Takisto od stredy sa budú môcť Taliani opäť pohybovať medzi regiónmi po väčšine územia bez obmedzení.