Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zväz cestovného ruchu víta uvoľnenie opatrení

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Caban

Napriek možnosti otvárať prevádzky je dopyt zo strany hostí stále nízky.

Bratislava 2. júna (TASR) – Zväz cestovného ruchu (ZCR) SR víta, že od stredy je umožnené poskytovanie ďalších služieb v podobe kúpalísk, hotelových bazénov a wellness centier.

Tie sú z pohľadu začínajúcej letnej sezóny pre turistov aj prevádzkovateľov dôležité. Uviedol to v utorok na brífingu prezident zväzu Marek Harbuľák s tým, že informácie o rušení zákazov a otváraní prevádzok by prevádzky potrebovali mať skôr.

Uvoľňovanie opatrení je podľa Harbuľáka komunikované neskoro a bez konkrétnych prevádzkových a hygienických požiadaviek. "V pondelok sa povie, že v stredu môžeme otvárať, pritom často nie je možné práve stihnúť túto lehotu tak, aby sme sa dokázali dostatočne pripraviť a spustiť prevádzky," zdôraznil.

Poukázal tiež na to, že cestovný ruch je jedným z najviac zasiahnutých odvetví, pričom mnohí podnikatelia ani nedokážu čerpať poskytnutú pomoc.

"Je to viac ako 20 % podnikov a zamestnávateľov, ktorí nevyužili žiadnu z existujúcich pomocí, či už v rámci tej prvej pomoci, alebo potom finančných nástrojov, ktoré sú k dispozícii," upozornil.

Dôvodom je podľa neho najmä nesplnenie nastavených podmienok, výšky či náročnosti spracovania žiadostí. Ako dodal, tieto podniky nedokážu využívať ani finančné nástroje, akými sú preklenovacie úvery a záruky. Štát by mal preto podľa neho tieto podmienky prehodnotiť.

Napriek možnosti otvárať prevádzky je podľa jeho slov dopyt zo strany hostí stále nízky. "Očakávame však, že aj napriek tomu, že ide letná sezóna, že toto obdobie nebude veľmi úspešné. Dopyt po službách cestovného ruchu bude veľmi nízky a bude taký až do konca celého tohto roka," vyhlásil Harbuľák.

ZCR preto chce upriamiť pozornosť vlády a príslušných rezortov na návrhy, ktoré im predostrel zväz ešte v apríli.

"Hovorím hlavne o znížení sadzby DPH na stravovacie služby, hovoríme o rekreačných poukazoch a ich financovaní štátom, hovoríme aj o flexibilnej možnosti čerpať dotácie, ktoré štát dáva oblastným organizáciám cestovného ruchu a v neposlednom rade - to, čo je najviac teraz aktuálne, je otváranie hraníc pre zahraničných turistov," priblížil s tým, že je dôležité včas vedieť, kedy a za akých podmienok budú môcť turisti cestovať.

Podnikatelia a zamestnávatelia v cestovnom ruchu budú podľa neho potrebovať pomoc nielen počas leta, ale aj v ďalších mesiacoch či rokoch. Preto vyzval vládu, aby sa požiadavkami ZCR zaoberala a aby dala v čo najskoršom termíne jasné stanovisko, či majú podnikatelia v tomto odvetví s pomocou rátať.

Harbuľák zároveň skonštatoval, že okolité, ale aj ďalšie európske krajiny sa rýchlejšie otvárajú pre turistov a prijímajú masívne finančné a iné nástroje na podporu podnikov v cestovnom ruchu. Poukázal tiež na to, že k prijímaniu opatrení na oživenie podnikania v tejto oblasti vyzvala 13. mája členské krajiny Európskej únie aj Európska komisia.