Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zamestnanci firmy Twista v Humennom sa búria, nedostali výplaty

Zamestnanci textilky pred Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Humennom minulý rok. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Za posledné týždne dalo výpoveď približne 50 nespokojných zamestnancov.

Humenné 12. marca (TASR) - Návrh na vyhlásenie konkurzu na spoločnosť Twista v Humennom sa rozhodla podať približne štyridsiatka jej nespokojných zamestnancov. Pracovníkom firmy s talianskou majetkovou účasťou došla trpezlivosť. Zamestnávateľ im dlží niekoľko mesiacov výplatu a výrobu, ktorú zastavil vo svojej továrni ešte vlani, do dnešného dňa neobnovil. V hre je aj niekoľkomesačné odstupné.

"Začíname konať spolu s odborármi, aby oslovili odborových právnikov, aby sme čím skôr začali pracovať na podaní návrhu na konkurz. Uvažujeme aj o rozviazaní pracovného pomeru so zamestnávateľom z dôvodu nevyplatenia mzdy," informovala zástupkyňa nespokojných zamestnancov Twisty Božena Hejnusová.

Ženy chcú svoje odstupné

Ako dodala, so spomínanou spoločnosťou ukončilo v uplynulých týždňoch pracovný pomer dohodou približne 50 zamestnancov. Následne nato sa zaevidovali na úrade práce a viacerí z nich prijali ponuku práce na dohodu vo firme Nexis Fibers, ktorá sídli v priemyselnom areáli Chemes podobne ako Twista.

Nexis Fibers zakúpila pred niekoľkými týždňami stroje spoločnosti Twista a v polovici februára na nich začali pracovať prví zamestnanci. Ženám pracujúcim na dohodu chce nový zamestnávateľ po troch mesiacoch evidencie na úrade práce ponúknuť trvalé zamestnanie.

Spomínanú ponuku Nexisu Fibers však približne 40 nespokojných žien, ktoré sú stále zamestnankyňami Twisty, neprijalo. "My chceme to, čo nám zo zákona patrí. Keď firma nemá pre nás prácu, mala nám dať výpoveď z organizačných dôvodov, takto by sme to prijali. Mali by sme tým pádom nárok na odstupné. A tak, keď ukončíme pracovný pomer len dohodou, tak nemáme nárok na nič, iba na mzdu, ktorú nám zamestnávateľ nevyplatil," konštatovala Hejnusová.

Taliansky podnik Twista na úpravu vlákna pre textilný priemysel v Humennom.
Foto: TASR/Milan Kapusta

Poslednú výplatu dostali v decembri

S dobrovoľným odchodom na úrad práce podľa jej slov mnohí nesúhlasili aj preto, lebo dúfali, že sa výroba v Twiste opätovne obnoví. "Boli prísľuby, že sa to rozbehne pomaly v decembri, potom v januári, ale potom kúpila stroje Twisty firma Nexis Fibers. Už nemôžeme viac čakať, lebo nám unikajú peniaze," podotkla Hejnusová na margo plánované podania návrhu na vyhlásenie konkurzu.



V humenskej spoločnosti Twista sa zaoberala spriadaním vlákien ešte vlani približne stovka žien. Od jesene minulého roka, keď firma pre problémy s odbytom zastavila výrobu, boli doma a poberali iba 60 % mzdy. Poslednú výplatu za december dostali v januári. Januárovú a februárovú do dnešného dňa vyplatenú nemajú. Vedenie firmy, ktoré sídli v Taliansku, so zamestnancami ani zástupcami odborov nekomunikuje.