Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Týždeň zelených budov 2022 ponúkne množstvo tém

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Séria podujatí Týždeň zelených budov 2022 sa začala v utorok popoludní a potrvá do 29. septembra.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Uhlíková stopa budov, ich udržateľnosť v čase energetickej krízy, drevo ako obnoviteľný zdroj a alternatíva v komerčnej výstavbe sú hlavné témy série podujatí Týždňa zelených budov 2022. TASR o tom informovala PR a marketingová manažérka Slovenskej rady pre zelené budovy (SKGBC) Henrieta Kiššová.

"V aktuálnej situácii, keď je vysoký dopyt po udržateľnej výstavbe, sú drevostavby jedným z riešení, ako znížiť uhlíkovú stopu a zvýšiť kapacity a rýchlosť výstavby," uviedol predseda predstavenstva SKGBC Pavol Kukura. Poukázal na to, že v súlade s požiadavkami na udržateľnosť a uhlíkovú neutralitu musia byť stavebné materiály z dreva súčasťou riešení pre dosiahnutie klimatických cieľov na roky 2030 a 2050.

"Drevostavby vytvárajú potenciál na využitie domácej suroviny s vyššou pridanou hodnotou. A na Slovensku už existuje základ ekosystému na realizáciu prefabrikovanej výstavby na báze dreva," dodal Kukura s tým, že veľa spoločností je aktívnych v realizácii montovaných stavieb, i keď ide takmer výlučne o rodinné domy.

Séria podujatí Týždeň zelených budov 2022 sa začala v utorok popoludní a potrvá do 29. septembra. Organizuje ju SKGBC v nadväznosti na Svetový týždeň zelených budov. Záštitu nad podujatiami prevzali minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽANO) a minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina).