Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Týždenný štrajk palubného personálu stál Air France 90 miliónov eur

Foto: TASR/AP

Palubný personál sa štrajkom uprostred turistickej sezóny domáhal predĺženia svojej mzdovej dohody so zamestnávateľom. Jej platnosť sa skončí v októbri.

Paríž 2. augusta (TASR) - Týždenný štrajk palubného personálu, ktorý sa skončil v pondelok (1.8.), stál spoločnosť Air France 90 miliónov eur. Informuje o tom DPA. Šéf aerolínií Frédéric Gagey dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France info povedal, že štrajk postihol 180 000 osôb, ktoré nemohli uskutočniť svoju cestu vo vybranom termíne.

Palubný personál sa štrajkom uprostred turistickej sezóny domáhal predĺženia svojej mzdovej dohody so zamestnávateľom. Jej platnosť sa skončí v októbri. Vedenie Air France ponúklo predĺženie dohody o 17 mesiacov. Zástupcovia zamestnancov žiadali zachovať jej platnosť buď päť rokov alebo bez časového obmedzenia.

Konflikt ešte nie je vyriešený. Dve odborové organizácie do konca týždňa rozhodnú, ako budú pokračovať v presadzovaní svojho cieľa.

Za sedem dní štrajku, ktorý sa končí dnes večer, Air France musela zrušiť viac ako 900 letov. Dnes sa protestná akcia dotkla asi 10 percent plánovaných letov, avšak všetky medzikontinentálne sa podarilo zachovať.

Gagey kritizoval rozhodnutie zamestnancov štrajkovať uprostred letnej sezóny, lebo nejestvuje nijaký časový tlak, aby sa záležitosť vyriešila už teraz. Odborárska predáčka Christelle Austerová obvinila vedenie aerolínií, že prejavilo istú „formu pohŕdania voči zamestnancom“.

V hlavnej časti letnej sezóny prepraví obvykle 1 000 strojov spoločnosti Air France asi 130 000 až 150 000 pasažierov denne.

Zamestnávateľ presadzuje predĺženie tarifných dohôd, ktoré vypršia na sklonku októbra, o 17 mesiacov. Odborovým organizáciám usilujúcim o predĺženie dohôd o päť rokov alebo na dobu neurčitú, však ponúkol, aby rokovania o kolektívnej zmluve pokračovali aj v priebehu augusta.

Vedenie Air France pozvalo predstaviteľov zamestnancov na rokovania, ktoré by sa mali konať koncom augusta.

Dopravný koncern Air France-KLM po rokoch prepúšťania a stratovosti podnikania dosiahol vlani znovu zisk.